Hlavní obsah

Úřady nás nevarovaly, stačila jsem vzít jen děti, stěžuje si obyvatelka Lahovic

Novinky, mak
Praha

Povodeň, která v posledních dnech zasáhla Českou republiku, na většině území ustupuje. Za sebou nechala desetitisíce škod za miliardy korun, ale hlavně zoufalství a bezmoc poškozených lidí. Jednou z nich je i paní Štolová z pražských Lahovic. Ty byly kompletně zaplavené a většina obyvatel musela být evakuována.

Máme nedostačující informace od úřadů, tvrdí obyvatelka zatopených LahovicVideo: Novinky

 
Článek

Rodinný dům Štolových leží v záplavové oblasti u soutoku Berounky a Vltavy. Během půl hodiny měli kompletně zatopenou zahradu. Voda se šířila velmi rychle, zaplavila sklep i dům. Stačili vzít jen nejdůležitější věci a se dvěma dětmi odejít pryč.

Paní Štolová je překvapená, že Lahovice podle jejích slov nikdo nevaroval, že se valí velká voda. Očekávala například hlášení v místním rozhlase.

Lahovice nezažily povodně poprvé. Stejně zoufalá situace postihla místní obyvatele v roce 2002, kdy záplavy způsobily rozsáhlé škody na majetcích. Proto paní Štolovou překvapilo, proč o hrozbě záplav obyvatele neinformoval nikdo dopředu.

„Mysleli jsme, že se úřady trošku poučily. V neděli večer jsme se dvěma dětmi museli odjet sami ke známým. Žádný rozhlas, žádné úřady nás nevarovaly, nedostali jsme žádnou smysluplnou a důvěryhodnou informaci. Sousedi se museli informovat vzájemně.“

Pomáhali vojáci

„Všechno, co tady zůstalo, protože jsme neměli žádný čas věci vyklidit, je zničené. Pomáhali nám tu vojáci, kteří vše vynosili a nábytek vyhodili. Uvnitř je asi 70 cm vody,“ popisuje žena, která se v pátek přijela podívat na stav majetku po povodni.

Rodina tvrdí, že nebyla na to, že se ocitne mimo domov, vůbec připravena. Narychlo jí poskytli ubytování známí. Momentálně se do svého domu vrátit nemohou, s malými dětmi se tam nedá zatím bydlet. Nemohou vařit, prát, ani se nemají kde umýt kvůli havárii vody. Na krizovou linku se rodina zatím nedovolala.

„Když jsme se v úterý hlásili na úřadu na Zbraslavi, pracovníci byli strašně překvapení. Ptali se, co pro nás ještě mohou udělat, dali nám k večeři čtyři bagety a tím to skončilo. Jsem zvědavá, jestli dostaneme aspoň nějaké informace, jak se bude dále postupovat.“

Vylité řeky Berounka a Vltava vytvořily jezero mezi Velkou Chuchlí, Radotínem a Zbraslaví. Povodeň postihla například chuchelské dostihové závodiště nebo areály firem v Radotíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám