Hlavní obsah

Tři dny jsem nespal a pak si dal dvě sklenky, kaje se Kalousek za svůj trapas

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek večer vypadl z formy. Přestože byl podle svých slov unavený a něco vypil, mluvil do médií, a to poněkud zmateně. Jeho nahrávky se ihned staly hitem na sociálních sítích. Diskutující hned začali mluvit o tom, že Kalousek chytil virózu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Nemám v úmyslu vymlouvat se na virózu a na francovku. Jsem od neděle v mimořádném stresu kvůli povodním. V republice i doma v Bechyni. Tři noci jsem nespal a po skončení normální pracovní doby jsem si dal dvě skleničky. Což normálně nesmím, takže mě to totálně odbouralo,“ řekl Právu Kalousek.

Ministr se za svůj výkon při rozhovoru pro Český rozhlas kaje a slibuje, že už se to víckrát nestane. (Záznam z rozhovoru si můžete poslechnout zde.)

„Mrzí mě to,  ty důvody uvádím jako polehčující okolnosti, a ne jako výmluvy, protože to se člověku stát nemá. Omlouvám se, nebude se to opakovat,“ dodal Kalousek.

Dvě noci vyklízel dům

Ministr bydlí v Praze, ale i po rozvodu se svou ženou Radkou má trvale bydliště v Bechyni, v domě, který přepsal na děti. „Za jedenáct let tam máme už potřetí vodu,“ poznamenal.

Kalouskovu situaci vysvětlil ČTK i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Tak jsem s ním mluvil a on mi to řekl na rovinu. Nesmíte zapomenout, že on je z Bechyně a jeho barák byl naprosto vyplaven. Dvě noci tam vyklízel barák, protože tam byla spoušť, dvě noci tam pracoval a popravdě řečeno byl z toho zdrchanej," řekl Schwarzenberg.

Kalousek se do nepříjemné situace dostal ve čtvrtek večer, kdy nedokázal odpovědět na otázky týkající se ulehčení situace vyplaveným podnikatelům.

Premiér je smířlivý

Premiér Petr Nečas (ODS), ač je s Kalouskem na kordy, nevyužil příležitosti, aby si do svého vládního kolegy rýpl.

„Jsme všichni vystaveni stresu, a je to hodně namáhavé. Nemá význam, abych se v této věci nějak nimral a používal ji k osobním útokům, ze své strany bych to považoval za nedůstojné,“ uvedl Nečas.

Podle něj je na pomoci podnikatelům ve vládě shoda. Firmy budou moci platit se zpožděním zálohy na daň a možná se některé placení úplně vyhnou.

„Bude to spočívat v kombinaci posunu plateb, poplatků, záloh a podobně, někdy i v odpuštění daně, ale to musí experti ministerstva financí dopočítat,“ uvedl Nečas. Jak to bude přesně, oznámí příští týden v úterý.

Zeman nebyl u klenotů ve formě. Viróza, řekl HradVideo: Česká televize ČT24

Spojení virózy a opilosti zlidovělo poté, co prezident Miloš Zeman vypadal při otvírání komnaty s korunovačními klenoty opile, načež Hrad oznámil, že hlava státu musela ulehnout s virózou. Na francovku se vymlouval bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, když naboural před Sněmovnou tři auta a policisté se ho ptali, co to cítí za lihový odér.

Reklama

Související články

Zemanova viróza baví svět

Záběry s vrávorajícím českým prezidentem Milošem Zemanem u korunovačních klenotů upoutaly pozornost jak nezávislé televize v Moskvě, tak renomovaných deníků...

Výběr článků

Načítám