Hlavní obsah

Zeman poslal Hradní stráž do Lahoviček, vojáky osobně zkontroluje

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman se v pátek po jednání se zástupci Svazu měst a obcí vrátil ke sporu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) ohledně pravomoci vyslat příslušníky Hradní stráže na pomoc při povodních. Zeman s odkazem na právní rozbor uvedl, že premiérovu kontrasignaci nepotřebuje, a proto vyslal 180 vojáků do pražských Lahoviček, kam je odpoledne přijede zkontrolovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uvedl, že odeslal Nečasovi dopis, v němž mu vysvětlil, že jeho rozhodnutí poslat vojáky do terénu „bylo pravomocné a nevyžadovalo kontrasignaci premiéra“.

„Nechci z toho dělat prestižní spor,“ uzavřel prezident, který věří, že v brzké době nebude muset podobnou záležitost řešit.

Zeman se špičkoval s Nečasem sérií prohlášení. V pondělí zmínil „ostentativní let helikoptérou“, na což Nečas zareagoval výrokem o patetickém vysílání Hradní stráže, k němuž neměla mít hlava státu bez kontrasignace oprávnění. [celá zpráva]

Se zástupci Svazu měst a obcí se prezident dohodl na trvalé spolupráci zejména při posuzování zákonů, které se týkají obecních samospráv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám