Hlavní obsah

Vypuštění hostivařské nádrže? Podle Vávry to zavání obecným ohrožením

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magistrát hlavního města Prahy nedal starostům městských částí vědět, že se během povodní upouští přeplněná Hostivařská přehrada. Alespoň to tvrdí starostové městských částí. V této souvislosti oslovil deník Právo člena krizového štábu a předsedu zastupitelského klubu TOP 09 Jiřího Vávru. Podle něj je třeba vyšetřit, co se vlastně stalo a proč byla nakonec upouštěna nečekaně rychle.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rozvodněný Botič, na němž leží Hostivařská přehrada, zaplavil v neděli Hostivař a Záběhlice.

Článek

V posledních hodinách se mluví o hrozbě druhé povodňové vlny. Myslíte, že to může být reálné nebezpečí?

Jsme obezřetní, půda je stále silně nasáklá. Možnost absorpce dalších srážek se blíží nule. Na neděli, pondělí a úterý se předpokládají lokální srážky a bouřky s až 36 mm srážek. Necháváme proto stát protipovodňové zábrany, abychom je v pondělí či v úterý nemuseli stavět znovu. Čekáme na vypuštění Vltavské kaskády, které nemůže být příliš razantní. Pod Prahou jsou stále velké problémy. Předpokladem je, že se vodní díla dostanou do soboty na stav, který byl před týdnem, a vytvoří se stejný retenční prostor. Dohodli jsme se také, že snížíme hladinu Hostivařské přehrady metr pod normu, aby se kapacita zvýšila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vávra (TOP 09)

Budete zkoumat, kdo může za to, že kvůli hostivařské nádrži se pod ní v neděli výrazně zhoršila situace?

Přehrada byla vypuštěna nečekaně rychle, v obrovském množství a bez varování. Je to předmětem šetření. Vůbec nikde neprojela policie, nikdo o ničem nic nevěděl, a náhle přišla dvoumetrová přívalová vlna. Je to něco naprosto neskutečného, co zavání obecným ohrožením, a chceme zjistit proč. A asi nejenom my. Myslím, že tam bude podnět, aby se přišlo na to, co se vlastně stalo. Zjistíme základní věci – a myslím, že to nějakým podáním velmi pravděpodobně skončí.

Přece jen se některé zábrany začaly rozebírat, například u holešovického nádraží. Je to kvůli tramvajím?

Přesně tak. Zábrany se nikam neodvážejí, zůstávají na místě a za hodinu mohou být zpět. Může se sem vrátit linka č. 17, do Modřan jezdí linka č. 3. Když od pátku spustíme provoz na celé trase metra C, můžeme zrušit náhradní autobusovou dopravu, mohli bychom odšpuntovat příjezd do Prahy po D 8. Ten je ztížen i poškozením dálničního mostu, který má podemletý pilíř a není na něj možné dopravu pustit .

Centrum Prahy vydrželo, ale opět to odnesly její okraje – Lahovice, Sedlec. Kdy se tam evakuovaní budou moci vrátit?

U Lahovic je to velmi složité, protože je Vltava zatopí už při průtoku asi 1000 kubíků. Bude to tam ještě asi na dlouhý běh. Uklizené jsou Modřany. Zprovozňují se silnice, tunely, třeba Těšnovský, podjezdy. U Hlávkova mostu se čeká jen na geotechnický monitoring. Pokud tam nebude kaverna, pustíme to. Návrat evakuovaných záleží na tom, jestli museli odejít kvůli hrozbě, nebo jestli opravdu byla v domě voda. Pokud byla voda, musí se odčerpat, objekt musí posoudit statik, následně hygienik a pak se mohou vracet. Je to ale individuální dům od domu.

Kdy myslíte, že se vrátíte k rozhovorům o budoucí vládě nad pražskou radnicí a o primátorovi?

Myslím, že by to mohlo přijít na řadu začátkem příštího týdne, abychom byli schopni na zastupitelstvu něco dělat. Pátek ještě jistě bude zcela věnován povodním.

Kauza vypuštění Hostivařské nádrže

Městské části Hostivař a Záběhlice si stěžovaly na to, že město s dostatečným předstihem neřešilo přeplněnost Hostivařské nádrže.

Podle mluvčího Prahy 10 Jana Charváta nedostával hrázný na Hostivařské přehradě žádné pokyny. Lidé z domů v sousedství Botiče, do něhož šla voda z plné přehrady a který kulminoval na 90 m3/s, si stěžovali, že se začala upouštět pozdě a naráz. Tudíž se přihnala jedna velká vlna a natekla jim do obydlí.

Václav Kroutil, ředitel společnosti Lesy hl. m. Prahy, která má na starosti jak Hostivařskou přehradu, tak Botič, Právu řekl, že informace o aktuální situaci šly na krizový štáb.

Jak postupovat, přižene-li se povodeň, určuje manipulační řád, zpracovaný pro každý potok, kde se nachází nádrž.

„Bohužel tato povodeň byla úplně jiná než 2002, strašně rychlá, voda stoupla během 6–8 hodin, místo předpovídaných 20 mm srážek spadlo snad 140 mm,“ konstatoval Kroutil. Společnost už dříve odmítla, že by se přehrada upouštěla najednou, začalo se v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám