Hlavní obsah

Vylidněné Hřensko je stále plné vody, obec ale otevře soutěsky turistům

Právo, Ludmila Žlábková

Voda v zaplaveném Hřensku již od čtvrtka pozvolna klesá, na říčce Kamenici však stále platí extrémní stupeň ohrožení. I přesto se již v sobotu otevře největší zdejší atrakce, projížďka na lodičkách Edmundovou a Divokou soutěskou, provázená výkladem převozníka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Cesta do soutěsek ve směru od Hřenska není možná kvůli přetrvávající vzedmuté hladině.

Článek

Vedení obce věří, že rychlým obnovením turistického provozu pomůže svému rozpočtu. Ten se nyní bude vyrovnávat s nápravou povodňových škod, které zřejmě dosáhnou až 150 miliónů korun.

„Otvíráme v sobotu. Jezdit se bude v obou soutěskách, fungovat bude i občerstvení. Pouze přístup do soutěsek není dosud možný ze směru od Hřenska, přijet se musí z obce Mezná, Mezní Louka nebo Růžová,“ ujistil starosta Jan Havel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Cesta do soutěsek ve směru od Hřenska není možná kvůli přetrvávající vzedmuté hladině.

Vinou omezení, vynucených přetrvávající povodní, není turistická trasa zokruhovaná. Proto se budou návštěvníci vracet po projetí každé ze soutěsek stejnou cestou zpět, zpáteční cesta lodičkou však již bude zdarma.

Odklízí i převozník

Zatímco vlastní obec stále ještě ničí labská voda, která se tlačí proti proudu Kamenice, soutěskami se prohnala povodeň hned první červnový víkend. „Přišlo to rychle v noci na neděli. Od té chvíle zde intenzivně pracujeme na odklizení spouště, kterou tam voda přinesla. Zpoza popadaných stromů jsme vysvobodili lodě, takže všech devět je připraveno. Opravili jsme přístaviště, přístupové cesty, odstranili naplaveniny i propadlou pískovcovou dlažbu,“ vyjmenoval vedoucí soutěsek Robert Drnovec.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zaplavené Hřensko.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zaplavené Hřensko.

Pomáhá i Tomáš Sabol, který v hřenských soutěskách působí jako převozník už pět let. „Na povodně se lidé stále ptají. Zajímá je, kudy se valila voda. Stopy po povodni z roku 2010 jsou tam stále patrné. Dodnes jsou ve výšce na stromech jako praporky zachycené igelitové pytlíky, které donesla voda,“ svěřil se.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zaplavené Hřensko.

Přístupné jsou dvě soutěsky, Edmundova, zvaná též Tichá, a Divoká. Mají podobu skalnatého kaňonu se strmými padesáti až stopadesátimetrovými stěnami. Vstupné do Edmundovy soutěsky činí 80 korun, do Divoké o dvacet korun méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám