Hlavní obsah

Rodičům paterčat chodí nenávistné dopisy, děti jsou v pořádku

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli narozená první česká paterčata jsou stále v pražské porodnici v Podolí na JIP v inkubátorech. Už dýchají sama, zatím sice nepřibývají na váze, ale holčička a nejsilnější chlapec už se obejdou bez infuzí a dostávají mateřské mléko. V desítkách dopisů, které do porodnice docházejí, nabízejí pomoc rodině lidé z celého Česka. Jsou však i takoví, co ji urážejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Třiadvacetiletá Alexandra Kiňová z Milovic a její druh Antonín Kroščen, kterým se v neděli narodila paterčata.

Článek

Lékaři Ústavu péče o matku a dítě v Podolí (ÚPMD) si pět dnů po porodu pooperační průběh pochvalují: „Je zcela bez komplikací. Stav maminky je standardní. U novorozeňat došlo ke stabilizaci životních funkcí. Po dvaasedmdesáti hodinách jsme jim mohli odebrat podporu dýchání. Z jednotky intenzivní péče budou přestěhováni nejdříve za týden, ale i tak budou muset zůstat v inkubátoru,“ oznámil primář neonatologického oddělení Zbyněk Straňák.

Paterčata ještě totiž zdaleka nedosáhla normální porodní váhy. „Jde o normální jev, všechny děti nepřibývají a v prvním týdnu dochází ke snížení váhy. Z inkubátoru je budeme moci přeložit, až dosáhnou váhy 1600 nebo 1700 gramů. Ale holčička Terezka a největší chlapeček Alex už se obejdou bez infuzí a mají jen mateřské mléko. Deniel, Michael a Martin zůstávají na doplňkové výživě, protože hůře tráví mléko,“ vysvětlil primář.

Ty závistivé a nenávistné reakce jsou tupé, stejně jako ti lidé. A já jsem si slíbila, že si jich nebudu všímat
Alexandra Kiňová

Třiadvacetiletá maminka Alexandra Kiňová a novopečený tatínek paterčat Antonín Kreščen chodí za svými potomky každý den.

„Už od pondělka si je chovám, také se už trochu změnili, takže je alespoň rozpoznám. Jen ta jednovaječná dvojčata jsou si opravdu hodně podobná. Zatím jim odsávám mléko, ale z kojení ani strach nemám. U prvního syna jsem s tím vůbec neměla problém, i když teď určitě využiju zásob mléčné banky a následně umělé výživy,“ říká se zářivým úsměvem Alexandra.

Mikrobusem z porodnice

Výrobce odsávaček Medela novopečené mamince zapůjčil dvoufázovou odsávačku, která by jinak stála 60 000 korun.

A není to jediný dar, který rodina, jež bude nyní celkem vychovávat  šest dětí, dostala.

„Na kontě zřízeném pro ně je nyní 55 tisíc korun. Máme oblečení do velikosti 68, takže budeme už shánět jen věci na více než roční děti. Lidé rodině darovali postýlky, kočárky, plenky. Ozvaly se také firmy, které jim vybaví byt – IKEA i Kika – jen žádná česká značka. Přišly nám i věci napletené. Jen auto se nám nepodařilo sehnat. Pro devítičlennou posádku automobilky vozy moc nevyrábějí. Zatím jsem sehnala jen mikrobus na odvoz z porodnice,“ sdělila Právu Klára Vítková Rulíková z Českomoravské asociace klubů dvojčat a vícerčat.

Řeší se též otázka chůvy, kterou by Alexandra určitě potřebovala, protože státem schválené dvě pečovatelky se v podstatě dětí nemohou dotknout.

Tupé rasistické reakce

Bohužel reakce se po narození prvních paterčat neomezily jen na ty hezké. „Maminka mi včera volala a skoro plakala, že dostala nějaký hnusný rasistický dopis. Ani mi nechtěla říct, co v něm je, aby mě nestresovala. Ty závistivé a nenávistné reakce jsou tupé, stejně jako ti lidé, a já jsem si slíbila, že si jich nebudu všímat. Mezi mnou a jinými lidmi není žádný rozdíl, navíc to, že budu mít paterčata, jsem si opravdu neplánovala,“ poznamenala Alexandra, které úsměv a štěstí z tváře nevymažou zlomyslné reakce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA přišla na svět zdravá paterčata

Pět dětí porodila v americkém Salt Lake City ve státě Utah Guillermina Garciová, Američanka původem z Mexika. Paterčata, která přišla na svět v neděli, se...

Výběr článků

Načítám