Hlavní obsah

V Plzni povolají na pomoc s úklidem nezaměstnané

Plzeň

Až kolem tří desítek lidí evidovaných na úřadu práce zaměstná první plzeňský městský obvod na likvidaci následků záplav. Rozlitá voda na území obvodu škodila zejména v čtvrti Roudná, kde mimo jiné zatopila městská sportoviště. Nezaměstnaní pomohou s úklidem, kde to bude třeba, práci dostanou až na tři měsíce, řekl ve čtvrtek starosta obvodu Miroslav Brabec (ČSSD).

Foto: Petr Eret, ČTK

Voda v plzeňské čtvrti Roudná zaplavila Luční ulici.

Článek

Obvod zaměstnává nyní kolem 20 lidí z úřadu práce. Pomáhají s pravidelnými úklidovými pracemi na území nejlidnatějšího městského obvodu. "Požádali jsme úřad o dalších deset lidí, měli by nastoupit od pondělí a pomáhat s úklidem po povodních, kde bude třeba," řekl Brabec. Nezaměstnaní už například začali odklízet pytle s pískem, které měli lidé u domů.

Roudná, kterou zasáhly ničivé povodně už v roce 2002, byla nyní zasažena výrazně méně. Zaplaveno bylo 13 tenisových kurtů a všechny fotbalová tréninková hřiště v Luční ulici, do rodinných domů se voda nedostala a skončila na zahradách. "Od středy je tam nasazeno obří lagunové čerpadlo, které čerpá až 6000 litrů vody za minutu," popsal starosta. Podobných zařízení je jen pět v republice. Díky tomu se tak podstatně zmenšilo jezero na sportovištích.

Jaké škody zde ale voda způsobila, se bude teprve zjišťovat. Pokud by byly zcela zničené trávníky na fotbalových hřištích, mohla by se podle Brabce škoda vyšplhat až k 15 miliónům korun.

Anketa

Měli by být k úklidu po povodních povoláni povinně nezaměstnaní?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 9582 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám