Hlavní obsah

ON-LINE: Velká voda napáchala škody za desítky miliard

Aktualizováno

Hladina Labe v záplavami postižených městech na severu Čech začala ve čtvrtek nad ránem klesat. Řeka v Ústí nad Labem a Děčíně kulminovala kolem páté hodiny ráno, nedosáhla však obávané hranice 11 metrů. Záplavová vlna se postupně přesunula na území Německa. V Praze dosud v některých úsecích nejezdilo metro, od pátku však bude zprovozněna celá trasa C. Začíná sčítání škod a úklid.

Foto: David W Cerny, Reuters

Záplava v Roudnici nad Labem

Článek

18:48 - Hladiny řek v Česku většinou klesají, včetně Labe, které v noci na dnešek kulminovalo v Ústí nad Labem a Děčíně. Úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni ubylo, extrémní ohrožení zůstává jen na Kamenici v Hřensku. Podle hasičů povodně zasáhly 700 obcí, škody se odhadují až na desítky miliard Kč.

Pojišťovny odhadují, že ze zaplavených měst a obcí bude hlášeno 96 000 pojistných událostí a škody dosáhnou 7,5 miliardy korun. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš odhaduje výši škod na deset až 20 miliard korun.

Zatopené HřenskoVideo: Ludmila Žlábková, Právo

17:58 - Zhruba o deset centimetrů klesla od rána do čtvrtečního poledne voda, která zaplavila Hřensko a proměnila ho v italské Benátky. Z obce bylo evakuováno zhruba čtyřicet lidí, dvacítka zůstala. Vším potřebným je zásobují dobrovolní hasiči na loďkách.

„Vody je tu o necelý metr a půl méně než v roce 2002. Ale prožili jsme tentokrát povodně dvě. Nejprve ze soboty na neděli prudkou na Kamenici, nyní nás zaplavuje voda z Labe. Je jí tu přes deset metrů. Než zmizí docela, bude to trvat ještě aspoň šest dní,“ upozornil starosta Jan Havel.

Škody na obecním majetku odhaduje už nyní na sto až 150 miliónů korun.

16:55 - Další rabování zaznamenala policie v Počeplicích na Litoměřicku, oznámení o něm přijala ve středu. Neznámý pachatel násilím vnikl do evakuovaného domu, hrozí mu až osm let vězení.

16:51 - Až kolem tří desítek lidí evidovaných na úřadu práce zaměstná první plzeňský městský obvod na likvidaci následků záplav. [celá zpráva]

16:20 - Pražské metro v pátek obnoví provoz na celé trase C. Stanicemi Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc budou vlaky zatím jen projíždět. Lidé ze Severního města se tak ale metrem už dostanou na Muzeum a dál do centra.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéf krizového štábu a zastupující primátor Tomáš Hudeček zkontroloval stav stanice metra Vltavská v Praze.

16:02 - Česká národní banka poskytne náhradu za bankovky a mince zničené při povodních. Podle ČNB by lidé měli pro rychlou výměnu peněz bankovky nejdříve očistit a osušit.

15:05 - Na zvláštních povodňových kontech je nyní podle ČTK kolem 15 miliónů korun. Jedná se o výrazný nárůst oproti středě, kdy podle průzkumu Novinek přišlo na tato konta celkem zhruba sedm miliónů. [celá zpráva]

14:55 - Obyvatelé zaplavených Zálezlic na Mělnicku se potýkají s komplikacemi. Nemohou totiž uklízet a zbavovat se poškozeného majetku, informoval starosta obce Jiří Čížek. Důvodem je podle něj stanovisko pojišťoven, které chtějí napřed škodu vidět na vlastní oči.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zatopené domy v Hřensku

14:48 - Středočeský kraj požádal Státní fond dopravní infrastruktury o zálohu 360 miliónů korun na škody po povodních. Jejich celkový rozsah ale bude daleko vyšší. Problém představuje i skutečnost, že bylo velkou vodou zasaženo 42 vodovodů. Tento výpadek dodávky pitné vody postihuje více než 20 tisíc obyvatel, kteří jsou odkázáni na balenou vodu nebo cisterny.

14:39 - I když už má Labe kulminaci za sebou, stále je v Ústeckém kraji na 7500 domácností bez elektřiny a zhruba 1920 odběratelů je bez dodávek plynu. Voda už ale ustupuje a na některých místech mohly být dodávky obnoveny. Jsou to ale zatím jen jednotlivé objekty

14:37 - Nevládní organizace působící v Litoměřicích a okolí se dohodly na koordinaci pomoci pro zaplavené obce. Vypomohou jim dobrovolníky, materiálně a následně i finančně. Jednotlivé organizace si také mezi sebou rozdělily území, kde budou působit.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zatopené domy v Hřensku

14:15 - Starostové obcí postižených povodněmi dostanou do pátečního večera krizový manuál, který jim poradí, kam se obracet s žádostí o pomoc. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Jan Kubice.

14:05 - Policejní prezident Martin Červíček potvrdil osm lidských obětí povodní. Další čtyři lidé se nadále pohřešují. Zároveň se zvýšil počet uzavřených silnic, ve čtvrtek jich je 214.

13:50 - Česká republika požádá o pomoc s likvidací škod po povodni Slovensko a Polsko. Hasiči si řeknou o dvě velkoobjemová čerpadla s obsluhou.

13:39 - „U všech toků předpokládáme pokles,“ prohlásil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vltava v Praze podle něj v poledne dosáhla průtoku 1930 kubíků za sekundu, přitom v době kulminace to bylo 3210 kubíků za sekundu.

13:30 - Na zvláštních povodňových kontech je nyní kolem 15 miliónů korun, tedy nejméně o šest miliónů více než ve středu. Uvedla to agentura ČTK na základě zjištění u humanitárních organizací. Lidé pomáhají nejen drobnými finančními příspěvky na účet nebo pomocí dárcovských SMS, ale pomáhají také firmy, které darovaly úklidové prostředky, potraviny či balenou vodu.

13:16 - Pojišťovny v Česku v souvislosti s velkou vodou evidují téměř 10 tisíc nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale vzroste počet škod na 96 000 za celkem 7,5 miliardy korun. Uvedla to mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová.

13:08 - V Děčíně byl odvolán stupeň extrémního nebezpečí. Labe tam zvolna klesá, jeho hladina byla po poledni na zhruba 10,6 metru. Hasiči stále čerpají vodu z podjezdu pod tratí, ve městě se zahušťuje doprava. Projednávají se přípravy na odklízení povodňových škod. Uvedla to mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Foto: David W Cerny, Reuters

Přečerpávání vody za protipovodňové bariéry v Děčíně.

Labe v Děčíně kulminovalo ve čtvrtek brzy ráno na 10,7 metru. „V tuto chvíli jedná úzký štáb, který řeší, jak postupovat poté, co voda opadne a lidé se budou ptát po vysoušečích nebo čisticích prostředcích,“ uvedla Lakomá. Dodala, že tato pomoc bude určena pouze fyzickým osobám, které se mohou  obracet na telefonní čísla 412 516 516, 412 593 182 a 412 593 183. Na těchto linkách lidé dostanou také informace o tom, jak bude pomoc organizována. Pokles hladiny Labe k normálu má trvat asi pět nebo šest dní.

12:45 - Nebezpečí úrazů v podmáčených pražských parcích trvá. Hrozí pád stromů a sesuvy mokré půdy, řekl po dnešním jednání krizového štábu pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Zákaz vstupu i nadále platí na zhruba čtyřech desítkách míst. Od středy je otevřen průchod k Planetáriu, který je podle Hudečka bezpečný.

12:20 - Počet úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni klesl. Před 12. hod. jich bylo 17, kdežto ve středu přes dvě desítky. Stav extrémního ohrožení platí už jen na Kamenici ve Hřensku.

12:04 - Pražská Technická správa komunikací (TSK) začala speciální sondou v hlavním městě kontrolovat silnice. Kontrola se zatím týká komunikací, které byly při povodni zatopeny, ale voda z nich už ustoupila.

11:51 - Pražské metro by mohlo být celé otevřeno do pondělí. Záleží na tempu, jakým bude klesat hladina Vltavy. Dopravní podnik (DPP) musí ještě vyřešit průsaky ve stanici Nádraží Holešovice a Florenc na trase C. Řekl to ředitel dopravního podniku Milan Křístek.

11:47 - Trolejbusy pojedou centrem Ústí nad Labem nejdříve po víkendu. Náhradní autobusy dnes jezdí podle upraveného jízdního řádu, který bude platit až do neděle. Trolejbusy by se mohly na trasu kolem křižovatky Předmostí u centra vrátit v pondělí.

11:36 - Obyvatelé centra Kralup nad Vltavou se zatím nemohou vrátit domů, voda se v domech stále drží a byly vyplaveny trafostanice. Město je stále uzavřené, řekl starosta Kralup Petr Holeček.

11:16 - Povodňová vlna na Labi pozvolna opouští území České republiky. Na Litoměřicku i v Ústí nad Labem už hladina mírně klesá. V krajském městě byla dopoledne na úrovni 10,6 metru. Evakuovaní lidé, kterých je v kraji zhruba 11 tisíc, se budou moci vrátit domů až za několik dní.

11:09 - Tepelná elektrárna Mělník by se měla vrátit do normálního provozu se všemi bloky nejpozději v pondělí ráno. Velká voda ji nezasáhla. ČTK to dnes řekl manažer komunikace skupiny ČEZ Daniel Novák.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odčerpávají vodu v Úmyslovicích na Nymbursku.

11:05 - Podnikatelé postižení povodní mají odložený doplatek daně z příjmu za rok 2012, sdělil ČTK mluvčí vlády Jan Hrubeš. Nebudou také muset od 30. června do odvolání platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále, dodal.

10:56 - Labe v Litoměřicích kulminovalo ve středu ve 22.15 hod. na úrovni 906 centimetrů, to je zhruba o dva metry méně než při povodni v roce 2002. Řeka tu už klesá, ve čtvrtek v 10 hod. byla na 892 centimetrech.

10:39 - Praha ve čtvrtek obnovila provoz na všech třech trasách metra v centru metropole. Uzavřeno zůstává jen několik stanic, jimiž vlaky pouze projíždějí. Na trase C nejezdí vlaky mezi Hlavním nádražím a zastávkou Kobylisy, protože do stanice Nádraží Holešovice prosakuje voda. Mezi Muzeem a Kobylisy jezdí náhradní autobusy X-C. Metro nezastavuje na lince A ve stanicích Malostranská a Staroměstská a na trase B ve stanicích Palmovka, Invalidovna, Křižíkova a Florenc. [celá zpráva]

10:38 - Škody z nedělních a pondělních povodní v Královéhradeckém kraji by mohly dosáhnout půl až jedné miliardy korun. Po zasedání krajského krizového štábu to uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Přesnější odhad škod by mohl být k dispozici zhruba do týdne.

10:28 - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který navštívil Neratovice, pochválil personál tamní chemičky Spolana. „Zaměstnanci Spolany udělali vše pro to, aby nedošlo k úniku nebezpečných látek a ke kontaminaci vod. A to i za cenu úplného odstavení výroby. A to je dobře,“ řekl.

10:17 - Hasiči v Ústeckém kraji mají nyní nejvíce práce u protržené hráze v Nových Kopistech na Litoměřicku. V noci z obce evakuovali několik lidí. V Ústí nad Labem budují zábranu kolem čerpací stanice v Pražské ulici, z níž začaly unikat ropné látky. V Děčíně čerpají vodu u protipovodňových stěn.

10:16 - Do Terezína se lidé budou moci vracet asi až během několika dní. Ve městě sice voda skoro není, zatopené jsou ale přístupové cesty.

10:00 - Zatímco v České republice se povodňová situace postupně stabilizuje, Německo dál ohrožuje velká voda. I když neprší, hladiny některých řek dále stoupají. Nejhorší je situace na Labi, kritická je nadále v Sasku. Na přívaly vody se připravuje Sasko-Anhaltsko a Braniborsko, které očekávají nejhorší. [celá zpráva]

09:49 - Hladina říčky Bystřice, která je přítokem přehrady Bystřička na Vsetínsku, již klesla. Ve středu vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity, postupně se však snižovala. V noci na dnešek se již dostala pod první povodňový stupeň.

09:44 - Hladiny řek v ČR většinou klesají, Labe již dosáhlo vrcholu na úrovni téměř 11 metrů. Snížil se počet úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni, stav extrémního ohrožení trvá už jen na Kamenici ve Hřensku. Během dneška by se už podle meteorologů neměly stavy řek příliš měnit, ačkoli místy je mohou rozkolísat bouřky.

09:41 - Počet evakuovaných osob se přes noc výrazně nezměnil, stále se jedná o více než 19 tisíc lidí. Povodněmi bylo zasaženo 700 obcí, hasiči zasahovali u 5155 událostí, informovala ve čtvrtek ráno mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Bratislavě přesáhl rekordní úroveň z roku 2002Video: Reuters

09:27 - V Bratislavě se hladina Dunaje ve čtvrtek ráno ještě více vzdálila rekordu z roku 2002, překonanému už ve středu, a dosáhla 1024 centimetrů. Může se ale dále zvyšovat, protože slovenská metropole čeká kulminaci evropského veletoku až kolem poledne. Příval vody překonal očekávání meteorologů, kteří nepočítali s tím, že Dunaj překročí hranici 10,2 metru.

09:24 - V Mělníku od brzkého rána opravují hráze, které prosakovaly. Voda klesá, situace je stabilizovaná. V pátek budou jednat o návratu lidí domů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavené domy ve Střekově v Ústí nad Labem

09:20 - Se zpožděním jezdí rychlíky i osobní vlaky v Ústeckém kraji. Mimo provoz je na řadě míst kvůli velké vodě bezpečnostní zařízení, nefungují závory a vlaky musí jezdit pomalu. České dráhy očekávají, že doprava bude plynulejší již o víkendu.

09:07 - Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové by mělo v příštích dnech napadnout na Moravě a ve Slezsku 10 milimetrů srážek, v bouřkách to může být až 25 milimetrů. Druhý stupeň povodňové aktivity nadále trvá na Dyji ve stanici Trávní Dvůr.

09:00 - Říčany u Prahy nechaly celou noc upouštět vodu z Mlýnského rybníka, jehož hráz začala prosakovat. Situace je stabilizovaná a riziko bylo zažehnáno.

08:53 - Ranní provoz pražského metra po otevření dalších stanic byl bez komplikací. O zprovoznění dalších stanic se má rozhodnout po dnešní kontrole průsaků vody ve stanici trasy C Nádraží Holešovice.

08:30Tomáš Chalupa prohlásil v ČT, že Česká republika určitě bude potřebovat v souvislosti s povodněmi zahraniční pomoc. „Vždycky je to tak, že nejvíc rukou a nohou je potřeba, až když voda opadne,“ upřesnil. Na ministra životního prostředí Chalupu už se podle jeho slov v této věci obrátila řada jeho zahraničních protějšků.

08:22 - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) varoval v České televizi, že pokles vody bude pozvolný. „Nebude to rychlá záležitost,“ podotkul. Uvedl také, že už nyní je potřeba vytvářet na Vltavské kaskádě zásoby pro případné další povodně.

08:19 - V hlavním městě Praze zůstává kvůli záplavám uzavřeno několik ulic, především poblíž Vltavy. Řidiči zatím mimo jiné neprojedou ulicemi Podbabská, Roztocká, Papírenská, Pod Paťankou. Uzavřené zůstává Hořejší nábřeží (po ul. Kotevní, Nádražní, Lidickou), oblast Janáčkova nábř. (po ulice V Botanice, E. Peškové, Petřínskou), Dvořákovo nábř., nábř. L. Svobody, podjezd Štéfánikova mostu, most Barikádníků (sjezd na Povltavskou), Libeňský most a další silnice. Kompletní přehled uzavírek najdete zde.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavené domy ve Střekově v Ústí nad Labem

08:16 - Třetí stupeň povodňové aktivity zůstává pouze na 16 místech. Více než 36 tisíc lidí přišlo kontaminací o zdroj pitné vody, uvedla Česká televize.

07:58 - Na Moravu se vracejí tři desítky hasičů ze speciální hasičské povodňové jednotky Moravskoslezského kraje. V rizikových oblastech Čech zasažených záplavami pomáhali zachraňovat lidské životy. Zasahovali už na Strakonicku, Mělnicku, před Prahou kolem Dobřichovic a v Ústí nad Labem. [celá zpráva] Moravskoslezský kraj místo této speciální jednotky posílá na pomoc postiženým oblastem několik desítek jiných hasičů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje

07:43 - Plavecký stadión v Podolí je po dvoudenním uzavření opět v provozu. Zaměstnancům největšího plaveckého areálu v České republice se podařilo odčerpat vodu prosakující do suterénních prostor a zprovoznit veškeré technické zázemí stadiónu. Sportoviště bylo kvůli povodním v Praze uzavřeno v úterý ráno.

07:38 - Hladina rozvodněné Cidliny v Novém Bydžově na Hradecku v noci na dnešek klesla ze druhého na první stupeň povodňové aktivity. Na ostatních tocích v hradeckém kraji již žádné povodňové stupně nejsou.

07:12 - Celkem 127 úseků silnic uzavřených kvůli záplavám evidovalo před 6. hodinou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nejvíce komplikují povodně dopravu v severních a středních Čechách. V Mělníku a ve Hřensku je Labe stále na stupni extrémního povodňového ohrožení. Od středečního odpoledne se počet uzavírek výrazně nezměnil.

06:39 - Na 17 místech ČR nadále platí povodňový stupeň číslo tři.

06:13 - V Děčíně se podařilo udržet pro auta průjezdný silniční most. Ve městě jsou zaplaveny ulice v nejbližším okolí řeky, silniční spojení mezi břehy udržují hasiči odčerpáváním vody.

05:44 - Voda začala opadávat i v Děčíně. [celá zpráva]

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe v přístavu v Ústí nad Labem-Krásném Březně. Záběr z 5. června.

05:00 - V Děčíně se hladina Labe zvedla na 1070,5 centimetru.

04:24 - V Ústí se potvrdila již skončená kulminace Labe. Hladina klesla o centimetr na 10,70 metru. Průtok vody byl po 3. hod. ranní hodin 3690 kubíků za sekundu.

03:04 - Vláda připravuje sérii opatření, která mají pomoci živnostníkům a firmám postiženým povodněmi znovu nastartovat byznys. Pomůžou jim vládní úvěry a odklad daní. Hospodářským novinám to řekl premiér Petr Nečas.

02:05 - Labe v Ústí už nestoupá, jeho hladina zůstává na 10,71 metru.

02:01 - V Děčíně platí povodňový stupeň extrémního ohrožení. Hladina Labe vystoupala před hodinu do výše 10,7 metru, průtok je 3900 krychlových metrů za sekundu. Ve městě jsou zaplaveny ulice v nejbližším okolí řeky, silniční spojení mezi břehy udržují hasiči odčerpáváním vody.

01:23 - Ačkoli Labe v Ústí stále kulminuje, vedení města se už ve středu večer připravovalo na úklid po velké vodě. Strážníci vyjeli do skladu hmotných rezerv a podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka už jsou připraveni i vojáci, kteří s úklidem pomohou.

00:28 - V Praze se ráno otevře z velké části metro. Informoval o tom ředitel dopravního podniku Milan Křístek. [celá zpráva]

00:04 - V Ústeckém kraji je už kvůli záplavám bez elektřiny asi 7500 domácností. Na Děčínsku, Litoměřicku a Ústecku stále platí stav nouze.

23:50 - U Terezína povolila provizorní hráz a voda zalila část Nových Kopist. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené Ústí nad Labem, Litoměřice a LovosiceVideo: natocvideo.cz

23:44 - V Ústí se hladina Labe zvedla na 10,71 metru a průtok se zvýšil na 3698  krychlových metrů za vteřinu, uvádí web Povodí Labe. „Řeka kulminuje, stav je v současnosti setrvalý,“ řekl v ČT náměstek závodu Dolní Labe Petr Plessney.

23:05 - Průtok Labe v Mělníku je 3900 kubíků za sekundu. Hladina klesá.

23:01 - Kromě Labe začaly už ve středu klesat všechny řeky v Ústeckém kraji, které v posledních dnech hlásily povodňové stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozvodněné Labe v DěčíněVideo: Reuters

22:40 - Kvůli záplavám zůstávají uzavřeny čtyři regionální tratě a také úsek Mělník–Liběchov, který využívá hlavně nákladní doprava. Vlaky na hlavním koridoru mezi Prahou a Děčínem jezdí v omezeném provozním režimu.

Nesjízdné traťové úseky: Křižany–Rynoltice, Kouřim-Pečky, Liběchov–Mělník, Úpořiny–Chotiměř, Luka pod Medníkem–Jílové u Prahy.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

22:23Hladina Labe v Ústí dosáhla výšky 10,7 metru. Průtok vody je 3960 kubíků za sekundu. „Domnívám se, že Labe v Ústí kulminuje,“ prohlásil v ČT hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám