Hlavní obsah

Hašek: Dotace z unie by měly jít na protipovodňová opatření

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vláda by se měla zasadit o to, aby nevyčerpané prostředky z fondů Evropské unie šly na investice spojené se záplavami. V Plzni to při návštěvě postižených částí města řekl novinářům Michal Hašek (ČSSD), jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Jestli hrozí České republice, že bude vracet desítky miliard do Bruselu, pak je otázka, zda by vláda nedokázala vyjednat s Evropskou komisí jiné alokování těchto peněz,“ prohlásil Hašek. „Mohly by se využít na vybudování protipovodňových opatření nebo na obnovu infrastruktury v poškozených oblastech, třeba silniční sítě,“ dodal místopředseda ČSSD. Vláda podle Haška musí v této věci jednat rychle. „Bude to priorita ještě zbytku tohoto plánovacího období (končí letos - pozn. red.),“ podotkl Hašek.

Asociace krajů chce také znovu jednat s vládou o takzvané Olomoucké výzvě hejtmanů z roku 2010. „Jde o požadavky, které se týkají například stabilního financování záchranného systému. Neumíme si představit, že bude do budoucna jakákoliv vláda škrtat třeba na hasičích nebo policistech. Chceme, aby byla stabilně financována stavba protipovodňových opatření,“ konstatoval hejtman.

Podle něho ale byly na řadě míst proinvestovány stovky miliónů korun do projektů, které nezafungovaly. „Je potřeba udělat analýzu s odborníky - klimatology, vodohospodáři - a podívat se na to, zda stačí stavět protipovodňová opatření na dvacetiletou či padesátiletou vodu, když se nám tady po jedenácti letech znovu prohnala voda stoletá,“ uzavřel Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám