Hlavní obsah

ON-LINE: Labe v Ústí kulminuje

Aktualizováno

Zatímco některá místa na jihu a ve středu Čech včetně Prahy se už pomalu vzpamatovávají z velké vody, další vzestup vody hrozí v Ústí nad Labem a v dalších lokalitách na severu republiky. V Děčíně se utrhly dva prázdné 12tunové zásobníky na plyn, které odpluly do Německa. Tam podle deníku Bild způsobily poplach. Saská policie je po poledni zachytila pomocí vrtulníku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Záplavy v Ústeckém kraji - letecký záběr z 5. června.

Článek

22:23„Domnívám se, že Labe v Ústí kulminuje. Řeka je pod hranicí 11 metrů,“ uvedl v ČT hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle původních odhadů přitom měla hladina řeky překonat hranici 11 metrů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe v přístavu v Ústí nad Labem-Krásném Březně.

21:02 - Pražská policie řeší první velký případ rabování v zatopené části města. Dosud neznámí pachatelé se vloupali do rodinného domu ulici V Zámcích ve čtvrti Bohnice. Ukradli vybavení za stovky tisíc korun. O případu Novinky informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Kdy k vloupání došlo, není jasné, policisté se o něm dozvěděli ve středu po třetí hodině odpoledne.  Oblast je evakuovaná a přístupové silnice zaplavila voda z rozvodněné Vltavy. [celá zpráva]

20:08 - V Terezíně voda zasáhla jen spodní části několika domů v blízkosti křižovatky směrem na Litoměřice. Je možné, že sem už více vody nenateče. Podle původních odhadů tu mělo být až půl metru vody z Ohře. Podle starostky Růženy Čechové město zřejmě neohrozí ani voda z Labe, do kterého se Ohře vlévá v nedalekých Litoměřicích. Právě zpětná vlna labské vody zaplavila Terezín před 11 lety 1,5 metru vody.

19:35 - I přes středeční pokles hladiny Labe v Mělníku o 35 centimetrů stále hrozí protržení hráze, která chrání městské části Pšovka a Mlazice. Celá hráz je totiž značně promočená. Aby bylo jisté, že tyto části nebudou zatopeny, musí řeka klesnout ještě o zhruba 50 centimetrů, konstatoval po jednání krizového štábu starosta Ctirad Mikeš (ČSSD).

19:17 - V Ústeckém kraji bylo dosud evakuováno skoro 11 000 lidí, povodeň tam zasáhla víc než 50 obcí. Řeka v Ústí nad Labem stagnuje na 10,65 metru. Kulminovat má dnes večer nebo v noci. Vzhledem k současnému vývoji je možné že nedosáhne předpokládané úrovně kolem 11,5 metru. Informovala o tom kolem 19:00 mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

18:54 - Hladina Labe v Litoměřicích se od dnešního poledne drží na úrovni devíti metrů. Informovala o tom kolem 18:30 mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová. Zatím není jasné, zda tu řeka už kulminuje, nebo jestli hladina ještě dál poroste. "Do doby, než hladina poklesne, však nelze s jistotou říci, že Labe kulminovalo," uvedla Břeňová.

Foto: David Veis, ČTK

Odpouštění vody z nádrže Orlík (snímek ze 4. května)

18:23 - Praha neodvolá opatření spojená s povodněmi, dokud nebude mít Orlická přehrada dostatek volných kapacit pro případ, kdyby začalo znovu pršet. Kvůli případnému upouštění Vltavské kaskády by totiž mohl průtok ve Vltavě znovu stoupnout.

Kolem Vltavy tak i v následujících dnech zůstanou protipovodňové bariéry, patrně se zatím neobnoví ani plný provoz metra. Podle Hudečka není jasné, jak dlouho může tato situace trvat. Vltava se stále drží na stupni ohrožení.

"Na Orlíku jsem byl, mají v tuto chvíli půl metru pod maximem, což je zhruba třetinová rezerva, než jaká byla v neděli ráno," uvedl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Na dostatečnou rezervu se ale nyní těžko dostaneme, protože je průtok snížen kvůli situaci v Ústí nad Labem a v Mělníku," doplnil.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Protipovodňové stěny ve čtvrti Střekov v Ústí nad Labem voda v noci na 5. června překonala, zaplavila sklepy, garáže, nábřežní restaurace a sahá do výšky prvních pater přilehlých domů.

18:01 - Labe by v Ústí mohlo kulminovat až v noci na čtvrtek. Vodohospodáři tak posunuli svou předchozí předpověď. Také mírně upřesnili výšku hladiny. Ta by mohla dosáhnout 11 metrů. Protipovodňové stěny ve čtvrti Střekov už voda překonala a zaplavila sklepy, garáže a nábřežní restaurace a sahá do výšky prvních pater přilehlých domů. Po jednání krizového štábu to řekl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

17:28 - Hladina Labe v Děčíně dál pomalu stoupá. V 17:00 byla podle dat ČHMÚ na 10,58 metru. V poledne byla hladina o 13 cm níž. Hydrologové očekávají, že kulminace přijde ve čtvrtek brzy ráno, a to zhruba na úrovni kolem 11 metrů. V Děčíně bylo kvůli rozvodněné řece evakuováno asi 1500 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozvodněné Labe v DěčíněVideo: Reuters

17:06 - Lidé, které postihly ničivé záplavy, začínají žádat o mimořádné dávky. Zatímco v pondělí úřady práce vyplatily jen čtyři tyto příspěvky, v úterý jich bylo 42. Většinou si o ně přišli říct zaplavení ve Středočeském kraji, nejvíc v Mělníku. Postižení přírodní katastrofou mohou získat od státu až 51 150 korun.

16:55 - Hladina Labe v Ústí nad Labem stále pomalu stoupá. Podle údajů ČHMÚ byla v 16:30 na úrovni 10,66 metru. Oproti stavu ke středečnímu poledni hladina stoupla o 14 cm. Vodohospodáři očekávají, že kulminace řeky v Ústí nad Labem přijde v noci na čtvrtek. Výška hladiny by mohla dosáhnout 11 metrů.

16:44 - Protipovodňová zařízení v Lovosicích na Litoměřicku podle premiéra Petra Nečase (ODS) splnila svůj účel. Při návštěvě města uvedl, že výroba v Lovochemii byla včas zastavena. Předseda vlády zároveň ocenil, že vedení chemického závodu udělalo vše pro to, aby nebylo ohroženo životní prostředí. Ředitel Lovochemie řekl, že očekává obnovení provozu do deseti až patnácti dní.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Lovosická Lovochemie - letecký záběr z 5. června.

U chemického závodu Lovochemie se zatím podařilo udržet funkční protipovodňovou hráz, která se ráno začala drolit. Do přelití hráze zbývalo podle premiéra Petra Nečase (ODS) asi 30 centimetrů. Podnik leží v těsném sousedství Labe. Chemička zatím odložila řízené zaplavování podniku. Pokud voda výrazněji nestoupne, nebude to pravděpodobně nutné.

16:33 - Labe v Křešicích na Litoměřicku stoupá pomaleji, je možné, že tu voda nedosáhne výšky hladiny z roku 2002. Tehdy voda kulminovala na 10,35 metru. Nyní se odhaduje, že by se mohla zastavit na 960 centimetrech. Kulminovat by měla kolem středeční půlnoci.

Za pomalejším stoupáním hladiny je podle něj nejspíš rozliv rozvodněné řeky a také snížení odtoku z Vltavské kaskády. "Věříme, že nejhorší prognóza, že bychom dosáhli úrovně z roku 2002, se nenaplní," řekl starosta obce Václav Kovařík.

16:18 - Zhruba 31 000 lidí v ČR přišlo kvůli záplavám o zdroj pitné vody. Povodně totiž podle hygieniků znečistily 636 studní a 72 veřejných vodovodů, oznámila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. V případech, kdy byly velkou vodou zasaženy vodovody, musí vodohospodáři zajistit náhradní zásobování. Lidé, kteří mají vlastní studnu, by měli podle úřadu vodu vyčerpat a studnu dezinfikovat.

16:12 - Hladina Labe v Litoměřicích se již zhruba dvě hodiny drží na úrovni devíti metrů. Zatím není jasné, zda tu řeka už kulminuje, nebo jestli ještě dál poroste. Z vodočtu přímo u řeky hodnoty pravidelně odečítají právě městští policisté. "Vypadá to, jako že by už měl být konec, myslím, že se to bude pohybovat zhruba plus minus deset centimetrů," odhadl tajemník litoměřické povodňové komise Břetislav Holub.

16:00 - Dopravní informační centrum po 15:00 evidovalo kvůli záplavám 124 uzavřených silnic a ulic. Do systému přibyly kompletní informace o uzavírkách v Praze, které centrum dříve neevidovalo, a vznikl tak zdánlivý nárůst počtu uzavřených silnic proti dopoledním 90 uzavírkám.

15:55 - Obyvatelé evakuovaných sídlišť Hůrka a U Cukrovaru v Kralupech nad Vltavou se ve středu budou moci po několika dnech vrátit domů. Řekl to místostarosta města Libor Lesák. Obyvatelé sídliště Hůrka se mohou vracet i s auty, na sídliště U Cukrovaru ale zatím mohou pouze pěšky. Ostatní evakuované ulice jsou zatím stále obyvatelům nepřístupné.

Lidé v Kralupech byli evakuováni postupně. V neděli museli opustit domov pro seniory, v pondělí brzy ráno se evakuovalo sídliště U Cukrovaru a sídliště Hůrka bylo evakuováno v pondělí odpoledne. Voda ale nakonec sídliště nezasáhla.

Foto: ČTK

Policejní automobil vjel nedopatřením do zaplavené oblasti 4. června v Kralupech nad Vltavou. Zachráněn musel být na laně.

15:45 - Zájem lidí pomáhat spoluobčanům v nouzi po záplavách začal růst, na povodňových kontech a přes dárcovské SMS se dosud shromáždilo nejméně devět miliónů korun, uvedly humanitární organizace. Peníze posílají nejen lidé, ale i firmy. Ty rovněž prostřednictvím charity poskytují úklidové a dezinfekční prostředky, které jsou nyní po opadávání velké vody nejvíc třeba, a materiální pomoc.

15:39 - Pojišťovny mají v souvislosti s povodněmi nahlášeny tisíce škod za celkem stovky miliónů korun. Zatím jde o menší škody, ty větší teprve přijdou na řadu. Odhady celkových škod jdou do miliard korun. Posílené týmy likvidátorů a mobilních techniků jsou již v terénu a vyplácejí klientům první zálohy na pojistná plnění. Do některých oblastí se ale stále nedostanou. [celá zpráva]

15:19 - Mluvčí policie v Pirně Sascha Reichelt v německé televizi N24 uvedl, že se vrtulníku podařilo nádrže utržené v Děčíně, které dopluly do Německa, přitlačit ke břehu, kde je následně hasiči upevnili. Podle německé policie tak už nepředstavují pro obyvatele saského Polabí nebezpečí.

Nádrže patří podle mluvčí děčínského magistrátu Markéty Lakomé firmě Chart Ferox, která vyrábí zařízení na skladování a transport zkapalněných technických plynů. "Byly dobře zajištěné, přesto se utrhly," uvedla. Podle ní byly dlouhé asi 15 až 20 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda ohrožuje lovosickou chemičku LovochemieVideo: Reuters

15:16 - Ministerstvo zdravotnictví eviduje 72 vodovodů zasažených kontaminovanou vodou. Hygienici nařídili zákaz jejich užívání k pitným účelům. Stejný problém se podle resortu týká 636 studní. „Tato situace komplikuje přístup k pitné vodě 31 tisícům obyvatel oblastí postižených povodněmi,“ sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

14:58 - Střední tok Moravy v Kroměříži a ve Spytihněvi na Zlínsku začal výrazněji stoupat, stále je ještě ale mimo hodnoty povodňového nebezpečí. Na dolním toku je zatím řeka prostá výraznějšího nástupu hladiny.

Naopak v Dyji pod Novými Mlýny vodohospodáři pokračují od úterního večera ve zvýšeném odtoku, jeho hodnotu postupně zvýšili ze 140 na 170 kubíků vody za sekundu. Vodohospodáři ovšem nevylučují mimořádnou manipulaci, při které by naopak snížením odtoku pomohli povodní ohrožené Bratislavě.

BEZ KOMENTÁŘE: Voda u Mělníku ustupujeVideo: Jiří Forman, Novinky

14:51 - Obyvatelé evakuovaných sídlišť Hůrka a U Cukrovaru v Kralupech nad Vltavou se dnes budou moci po několika dnech vrátit domů.

Lidé v Kralupech byli evakuováni postupně. V neděli museli opustit domov pro seniory, v pondělí brzy ráno se evakuovalo sídliště U Cukrovaru a sídliště Hůrka bylo evakuováno v pondělí odpoledne. Voda ale nakonec sídliště nezasáhla.

14:38 - Od pondělí se do programu veřejně prospěšných prací při odstraňování následků zapojilo přes sto nezaměstnaných, uvedla dnes ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Připomněla, že pro tyto účely bylo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti vyčleněno sto miliónů korun. Prací by se tak podle ní mohlo celkem účastnit celkem až 2000 nezaměstnaných, kteří by pro postižené lokality mohli znamenat významnou pomoc.

14:35 - Protipovodňové zábrany u pražské zoo stavět nyní nelze, tvrdí město. Nechá vypracovat analýzu a bude hledat řešení, jak zahradu proti povodním ochránit. Pokud jej nenajde, dojde možná ke změně uspořádání pavilonů v areálu zoo. ČTK to řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Troja je podle Hudečka přirozeným rozlivovým územím a to, že bariéry v minulosti u zoo nebyly vystavěny, má důvod. Pokud by tady byly, vzniklo by pod zoo hrdlo a stoupla by hladina v Praze nad tímto hrdlem, tedy směrem do centra. "Co nejdříve bych chtěl mít v ruce analýzu, která nastíní způsob řešení," uvedl Hudeček.

Foto: David Veis, ČTK

Voda dosahovala 5. června k domům v centru Českého Krumlova na břehu Vltavy.

14:29 - V této chvíli není aktuální, že by ČR kvůli nynějším záplavám využila nabízenou materiální pomoc ze zahraničí, řekl po dnešním jednání vlády premiér Petr Nečas. V budoucnu je však podle něj možné, že využije třeba některou nabídku potřebné techniky. Až poté, co budou spočteny povodňové škody, se bude moci ČR obrátit na Evropskou komisi s žádostí o peníze z evropského Fondu solidarity, uvedl Nečas.

14:26 - Železniční doprava v Ústeckém kraji je zachovaná, náhradní autobusy jezdí jen mezi Mělníkem a Štětím na hranici Ústeckého a Středočeského kraje. Vlaky na hlavním koridoru mezi Vraňany na Mělnicku a Děčínem nabírají zpoždění kvůli zaplaveným zabezpečovacím zařízením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé zaplavených Zálezlic na Mělnicku srovnávají současnou povodeň s tou z roku 2002Video: Reuters

13:49 - Hasiči zasahují v překladišti v Labské ulici v Děčíně, odkud se ráno utrhly nádrže na technický plyn a proud Labe je odnesl do Německa. „Hasiči zabezpečují další plynové zásobníky. Ukotvují je, aby nemohly odplout,“ řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

13:47 - Hasiči již v některých krajích zahájili likvidační práce po povodních. Po dnešním zasedání ústředního krizového štábu to uvedl jejich šéf Drahoslav Ryba s tím, že nevylučuje využití nabídek pomoci ze zahraničí. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška doplnil, že policisté připravili společně s hasiči tři týmy, které jsou připraveny kvůli ochraně mostů odstřelovat neřízené lodě a kontejnery ve vodě.

13:33 - Labe v Roudnici nad Labem kulminovalo kolem poledne. Hladina měla asi o metr méně než v roce 2002. „Probíhá plochá kulminace, což znamená, že hladina se udržuje na stávající úrovni. Počítáme, že tento stav bude trvat několik hodin,“ uvedla mluvčí roudnické radnice Klára Kolorosová s tím, že pod vodou jsou jen místa v bezprostřední blízkosti řeky. Uzavřené jsou pokladny nádraží, k vlakům se chodí přes rampu.

12:59 - Saské policii se podle jejího mluvčího podařilo za pomoci vrtulníku zachytit poblíž pohraničního města Bad Schandau plynové nádrže, které se utrhly v Děčíně a odpluly do Německa. Nyní se je snaží upevnit.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místo zachycení plynových nádrží.

12:55 - Průtok Vltavy v Chuchli klesl podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy na 2440 kubíků za sekundu. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu také uvedl, že voda v oblasti Mělnicka a Litoměřicka má velký rozliv, a proto nebude kulminace příliš rychlá a vyvine větší nápor na hráze v této oblasti. Průtok Labe v Ústí nad Labem činí ve středečním poledni 3580 kubíků za sekundu, uvedl Chalupa.

12:43 - Stav hladiny Labe v Děčíně byl po poledni 1052 cm. „Předpokládáme, že hladina stoupne ještě o 50 cm,“ informovala mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Podle jejích informací je silnice pod kruhovým objezdem stále zatopena a motoristé by měli jet Obloukovou ulicí.

Hasiči budou muset ukotvit ozdobnou několikametrovou kotvu, která stojí na podstavci vedle budovy ČSPLA a nové knihovny. „Utrhla se, a tak ji budeme přivazovat na lana,“ řekl jeden ze zasahujících hasičů. Už ráno se utrhly a odpluly po proudu dva kontejnery na technický plyn. „Uvolněné tlakové nádoby byly prázdné, nehrozí tedy žádné nebezpečí,“ ujistila mluvčí děčínského magistrátu.

12:36 - Pomoc při záplavách nabídlo Česku zhruba 600 nizozemských vojáků, kteří jsou na cvičení ve výcvikovém prostoru Boletice. Novinářům to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Česko pomoc prozatím odmítlo.

12:30 - Extrémní povodňové nebezpečí v současné době platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský a Ústecký kraj. Podle předpovědi by ve středu mělo pršet jen občas, přičemž o něco více na severu Moravy. Meteorologové nově snížili stupeň nebezpečí povodňového ohrožení v Plzeňském kraji na povodňovou pohotovost. Vzhledem k očekávaným srážkám dál ale zůstává v platnosti bdělost pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

12:25 - Vláda dnes podle informací ČTK povolala šest desítek příslušníků Hradní stráže na pomoc při povodních. V pondělí hradní strážce na pomoc vyčlenil prezident Miloš Zeman, dnes jeho rozhodnutí kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS).

12:20 - Ve Žlutých lázních v Praze podle mluvčí areálu Hany Tietze odpadává voda a začaly první úklidové práce. "Rozvodněná hladina Vltavy stoupla v uplynulých dnech o několik metrů a voda dosáhla výšky schodů nedaleko vstupu do areálu. Provozovatel začíná vyčíslovat škody a volat o pomoc dobrovolníky," uvedla.

11:22 - Starosta Mělníku Ctirad Mikeš řekl Právu, že voda u tamní protipovodňové hráze klesla za poslední hodinu o tři až pět centimetrů. Dodal, že Mělník má po dopoledním zpevnění hráze z 80 procent vyhráno.

11:14 - Návštěvníků pražské zoo, která je částečně zatopená, ale přesto ve středu otevřela, je zatím málo. Za první hodinu ji podle informační tabule u vchodu navštívilo 36 lidí.

11:05 - V pondělí kolem 11. hodiny opět začala jezdit v Praze tramvajová linka číslo tři ve své původní trase. „Tato tramvaj opět pojede až na konečnou v Modřanech. Hasičům Dopravního podniku hl. m. Prahy a městským hasičům se totiž podařilo vyčerpat lagunu, která se nacházela přímo na Modřanské ulici a bránila tam od pondělního dopoledne průjezdu tramvají,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

11:00 - V saských městech Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna, Rathmannsdorf, Rathen a Königstein se kvůli utrženým zásobníkům podle serveru bild.de rozezněly sirény upozorňující na hrozící nebezpečí. Úřady obyvatele pohraničního regionu podle webu vyzvaly, aby se vážně připravili na možnou akutní hrozbu a řídili se pokyny místních orgánů.

Na rozdíl od informací českých úřadů Bild zdůrazňuje, že oba kontejnery jsou plné plynu a mohou prý explodovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené Ústí nad Labem, Litoměřice a LovosiceVideo: natocvideo.cz

10:44 - Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do níž patří chemička Lovochemie, uvedl, že se zvažuje řízené zaplavování podniku. Rozhodnout o takovém kroku by mělo vedení v nejbližších hodinách. „Pokud by povodňová vlna vtrhla do areálu najednou, mohla by způsobit velké škody na zařízení. Jestliže budeme pouštět vodu řízeně, vyhneme se takovým škodám,“ vysvětlil.

Žádná ekologická katastrofa podle Hanzelky nehrozí, neboť všechny chemikálie a hnojiva již pracovníci odklidili do bezpečí. Lovochemie je největším domácím výrobcem průmyslových hnojiv.

10:35 - Jihočeský Rožmberk a vodní díla Lipno a Husinec jsou plné vody, vodohospodáři proto museli mírně zvýšit odtoky. Nejhorší situace je na Rožmberku, kde byl odtok zvýšen o pět krychlových metrů za sekundu. Ve vodní nádrži Husinec je voda stále v neovladatelném prostoru a bude se vyprazdňovat ještě několik dnů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Vltavy Malou Chuchlí

10:31 - S ohledem na bezpečnost občanů vydalo město Plzeň zákaz vstupu do lokalit zeleně na území města včetně parků a sadů. Hrozí totiž riziko vyvrácení podmáčených stromů.

10:28 - V Děčíně se utrhly dva prázdné plynové zásobníky, patřící soukromé firmě, a plují po Labi. Dvanáctitunové nádrže na technický plyn už jsou na německém území.

10:26 - V Roudnici nad Labem kulminuje Labe a očekává se, že se tu řeka bude celý den držet zhruba na stejné úrovni. Přesné údaje o výšce hladiny řeky v Roudnici zatím nejsou k dispozici.

10:22 - Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) po jednání krizového štábu ČTK řekl, že zatím není jasné, kdy se otevře celé metro. Může to podle něj trvat i několik dnů – bude záležet na upouštění vody z Vltavské kaskády.

10:09 - Provoz vlaků na hlavním nádraží v Ústí nad Labem zůstává nepřerušen, přestože v úterý prostory nádraží zaplavila voda. Kvůli záplavám zůstává uzavřeno asi sedm regionálních železničních tratí. Aktuální informace o provozu na železnici můžete sledovat zde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Labe Ústím nad Labem od pondělí 3.6.

09:37 - Na Zbraslavi je evakuována ulice U Malé řeky, řekl dopoledne ČTK starosta Aleš Háněl. Situace na soutoku Vltavy a Berounky se tak neuklidnila ani poté, co hladina vody v Praze začala klesat.

09:34 - Zastupující primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl v České televizi, že protipovodňová ochrana spodní části zoologické zahrady v Tróji je koncipována pouze na 20letou vodu. Do budoucna by se proto tato ochrana měla zvýšit, jinak jde podle něj o plýtvání penězi.

09:32 - Na D 8 u Veltrus je pro kamióny nad 12 tun uzavřen most přes Vltavu. Objížďka vede přes Louny, Most a Teplice, informovala ČT.

09:28 - Bagry v Mělníku přestaly v devět hodin navážet hlínu na protipovodňovou hráz. Důvodem je obava, aby se nesesypala. „Museli jsme s pracemi přestat, protože by se kvůli vibracím od strojů mohla podmáčená hráz začít přesouvat,“ řekl Právu starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD).

V tuto chvíli chodí po hrázi hlídky, které kontrolují průsaky. Stroje jsou připraveny zasáhnout a prosakující místa zasypat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zpevňování hráze v Mělníku.

09:20 - Lovochemie a sousední Preol už v neděli preventivně přerušily provoz a podniky jsou od té doby evakuovány. Na místě jsou nyní hasičské jednotky Lovochemie a také hasiči z Litoměřic a Lovosic. „Hlášení o problémech s hrází jsme dostali po osmé hodině, celý areál by měl být prázdný,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Obě továrny patří do skupiny Agrofert Holding. Mobilní protipovodňová stěna postavená před závody by měla chránit závody před stoletou vodou.

08:58 - V Lovosicích se drolí povodňová hráz u Lovochemie. Je nařízena evakuace celého areálu, výroba v chemičce je od neděle přerušena. Informovala ČT 24.

Ranní situace v Ústí nad LabemVideo: Právo

08:54 - Vltava v Praze se stále drží na povodňovém stupni ohrožení, ve středu ráno řekou protékalo zhruba 2500 krychlových metrů za sekundu. Od úterní kulminace už ale průtok klesl o více než pětinu, a to hlavně díky omezení odtoku vody z Vltavské kaskády a také kvůli opadající hladině Berounky a Sázavy.

08:47 - Srážky se aktuálně vyskytují zejména v Beskydech, kde podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové napršelo 30 milimetrů srážek. „Další srážky postupují od severovýchodu. Podle aktuální předpovědi ČHMU se očekávají srážky zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd s úhrny do 20 mm. Na ostatním území se podle předpovědi ČHMU očekává oblačno až zataženo, místy přeháňky, srážky by měly být maximálně do 10 mm,“ dodala mluvčí.

08:38 - Aktuální uzavírky v Praze si můžete prohlédnout zde

08:34 - Hasiči do středy 7. hod. zachránili v povodňových oblastech 492 lidí, evakuováno bylo jich 19 094, nejvíce v Ústeckém kraji. Do záchranných akcí je nasazeno 22 801 profesionálních i dobrovolných hasičů.

08:32 - V Ústí nad Labem přestaly kvůli uzavření křižovatky Předmostí jezdit trolejbusy. Náhradní autobusy jezdí podle sobotního jízdního řádu.

08:27 - Podle webu ČHMÚ platí ve středu ráno třetí povodňový stav už jen na 24 místech republiky, řeky se pomalu vracejí do normálu.

08:18 - Podle aktuálních informací by měla hladina Labe dosáhnout v Litoměřicích svého maxima až odpoledne, v Ústí nad Labem v noci. Hladina se tam bude pohybovat mezi 11,1 až 11,5 metru.

07:45 - Řeky v Plzeňském a Karlovarském kraji klesají. Ani v jednom z regionů by navíc ve středu nemělo pršet.

07:15 - Podle starosty Mělníku Ctirada Mikeše rozhodnou další dvě až tři hodiny, zda se prosakující hráz u Mlazic protrhne. Ta chrání také evakuovanou Pšovku. Hladina Labe ve městě před 7. hodinou dosahovala 931 centimetrů. Mikeš uvedl, že se jedná o hranici nad těsnící vrstvou hráze.

06:55 - Hladina Labe v Litoměřicích má kulminovat dnes odpoledne. V Ústí nad Labem má kulminace nastat až v noci na čtvrtek na 11,1 až 11,5 metru.

06:47 - Hladina vody v Mělníku je na 9,4 metru. Podle starosty Ctirada Mikeše těsnění hráze, která chrání město před povodní, protéká asi ve stometrovém úseku  a hrozí její protržení. Hasiči přistoupili k jejímu zpevňování.

06:44 - Povodňový stav ohrožení trvá zhruba na 25 místech českých řek, za posledních 12 hodin jich deset ubylo. Extrémní stupeň ohrožení nadále platí v Mělníku u soutoku Labe a Vltavy a na řece Kamenici ve Hřensku na Děčínsku vlivem vzedmutí hladiny Labe.

06:34 -  V Děčíně je stále otevřený silniční Nový most. Obvyklý nájezd u Pětimostí je zatopený, dá se ale objet kolem průmyslového areálu. Hladina Labe byla v 6 hod. na 10,27 metru a kulminovat má večer na více než 11 metrech.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zatopené domy v Hřensku

06:31 -  Řeky v Libereckém kraji se vracejí k normálu. Bdělost platí jen na Ploučnici v České Lípě.

06:24 - V Ústeckém kraji v noci klesla pod první povodňový stupeň hladina Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku. Kulminovala Ohře v Lounech, kde je ale stále třetí povodňový stupeň. Nadále stoupá Labe v Ústí nad Labem a v Děčíně, opadávat by mělo začít večer.

06:10 - Vláda dnes bude jednat o uvolnění dalších peněz na odstranění škod po záplavách. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by mohlo být uvolněno minimálně 5,3 miliardy korun.

Opraveny by měly být silnice 1., 2. a 3. třídy a také poničené železniční tratě. Vláda už dříve oznámila, že na akutní pomoc obce dostanou 300 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Do domů v Hřensku je přístup jen po vodě.

05:58 - S výjimkou Nežárky už na jihu Čech kulminovaly všechny toky v povodí horní Vltavy po Orlík. Některý z povodňových stupňů platí podle dispečinku Povodí Vltavy po ránu pro 14 vodních toků, nejvyšší – třetí – na osmi řekách. Nežárka v měřicí stanici Hamr na Jindřichohradecku stoupla přes noc o 11 centimetrů na 424 centimetrů. Hladina je o 134 centimetrů vyšší než normálně.

05:50 - V pěti stanicích pražského metra, které byly kvůli povodňovému nebezpečí uzavřeny, byl ráno obnoven provoz. Na lince A jde o stanici Muzeum a na lince B o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská.

Ve stanici trasy A Muzeum jezdí vlaky jen po jedné koleji. Druhá je zahrazena páskou. První souprava přijela do stanice zhruba deset minut před pátou hodinou ranní a po několika minutách odjela zpět ve směru náměstí Míru. Obnoveného provozu v této brzké hodině ale využilo jen několik cestujících.

Některé stanice v centru města zůstávají i nadále uzavřeny, zavedena je náhradní autobusová a tramvajová doprava. [celá zpráva]

01:44 - V Ústí je zalito vodou několik ulic včetně budovy vlakového nádraží, Mírové náměstí je zatím bez vody. Policie přesto uzavřela křižovatku na Předmostí a okolní ulice a je tam val z pytlů s pískem oddělující centrum.

Labe by mělo podle posledních odhadů vodohospodářů kulminovat ve středu večer ve výšce hladiny až 11,5 metru, což je o 40 cm méně než v roce 2002.

01:05 - V Ústí nad Labem-Střekově se voda přelila přes postavené mobilní protipovodňové stěny. Stěny jsou stavěny na hladinu Labe o výšce 10 metrů, řeka už byla o půlnoci nejméně o 20 centimetrů výš.

Lidi voda za zábranami neohrozí, velká část Střekova je totiž evakuovaná. Poškodí ale jejich domy.

00:05 - V Ústeckém kraji jsou už kvůli záplavám tisíce domácností bez elektřiny, plynu i pitné vody. Energetici kvůli velké vodě vyhlásili až do odvolání stav nouze pro okresy Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem. V regionu už bylo z bezpečnostních důvodů od elektřiny odpojeno více než 6000 domácností, a jak voda stoupá, bude jich přibývat.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe od zámečku Větruše v Ústí nad Labem. V popředí zatopená Přístavní ulice.

23:05 - Hřensko je pod vodou. Většina obyvatel zatopených domů byla evakuována. Někteří ve svých vodou odříznutých obydlích zůstávají navzdory tomu, že v zatopené části byly odpojeny dodávky elektrického proudu. Zvyšující se průtok Labe tlačí vodu proti proudu řeky Kamenice a zvedá její hladinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Během celého úterka hasiči na člunech zachraňovali ze zatopených objektů věci, které si majitelé nestačili odvézt.

23:01 - V Terezíně by měla voda kulminovat pravděpodobně ve středu mezi 16. a 18. hodinou. Ve městě by nemělo být víc než půl metru vody. Povodeň tu zřejmě nebude tak ničivá jako v roce 2002, jedním z pozitivních faktorů je například opravená kanalizace.

„Dneska (v úterý) už nám řekli, že se kulminace protáhne zhruba o 16 hodin, takže by to mohlo být někdy mezi 16. a 18. hodinou,“ informovala starostka města Růžena Čechová. „Voda už se dostala na hlavní silnici z Terezína směrem na Prahu a nedá se tam projet,“ dodala.

22:50 - Radní Ústí nad Labem Pavel Dlouhý v ČT uvedl, že protipovodňové stěně na Střekově chybí k přelití pouze 20 centimetrů. „Obáváme se, že v nejbližší chvíli k tomu přelití dojde,“ řekl Dlouhý.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe v Ústí nad Labem. Jedinou spojnicí centra města se čtvrtí Střekov (vpravo v pozadí) je vlakové spojení po železničním mostě (v popředí).

22:32 - Většina základních a mateřských škol v Děčíně ve středu omezí provoz. Učit se nebudou žáci školy v ulici Dr. Miroslava Tyrše a ulici Březová, kde ale bude v nouzovém režimu fungovat školní družina, stejně jako ve škole v ulici Na Stráni. Ředitelské volno dostanou žáci druhého stupně základní školy ve Školní ulici a všichni středoškoláci.

Beze změn se budou učit žáci základních škol v ulicích Na Pěšíně, Vojanova, Kamenická, Kosmonautů a Míru ve čtvrti Boletice nad Labem, stejně jako žáci prvního stupně základní školy na Máchově náměstí.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

22:12 - V Ústí nad Labem skončila evakuace. Domov opustilo na 3700 osob. Hladina Labe podle předpovědi bude ve středu odpoledne nebo večer kulminovat na úrovni 11,1 metru. Řekla to mluvčí magistrátu Romana Macová. Ještě ráno vodohospodáři předpokládali, že Labe stoupne až na 11,5 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám