Hlavní obsah

Mělník i přes riziko nebude upouštět vodu z hráze

Právo, Josef Koukal
Mělník

Kulminaci povodně očekávají vpodvečer v Mělníce. Ačkoli voda již dosahuje úrovně stoleté vody, starosta Ctirad Mikeš nepovolil upouštět vodu z protipovodňové hráze, což by růst hladiny mohlo zpomalit. Obává se zaplavení nejohroženějších čtvrtí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Článek

„Rozhodl jsem plně na svou zodpovědnost, že nebudeme mít řízenou záplavu Mělníka,“ řekl Právu Mikeš. Podle něj by to znamenalo zatopení zhruba dvou set nemovitostí v lokalitách Pšovka a Mlazice.

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v MělníkuVideo: Andrea Vicanová, Novinky

Při takzvaném řízeném zaplavování se na vratech povodňové hráze otevřou stavítka a vodu lze postupně upouštět. „Problém je, že to není vyzkoušené a je tu obrovské riziko, že hradítka nepůjdou zavřít. V tom okamžiku by během několika hodin došlo k dorovnání hladin a celá lokalita by se dostala pod vodu,“ uvedl Mikeš. „Investor mi nebyl schopen zaručit, že vypouštěná hradítka lze zase uzavřít,“ podotkl starosta.

Evakuace odpovídá roku 2002

Evakuace obyvatel Mělníka odpovídá rozsahu záplav z roku 2002. Domovy opustilo na sedm set občanů. Město vyčlenilo několik evakuačních míst, například kulturní dům nebo místní kemp. V něm bylo po 16. hodině ubytováno prvních čtyřicet evakuovaných, většina z nich ve zděném motelu u vchodu do kempu, dvě rodiny se ubytovaly v chatičkách.

„Mimo dvou tří lidí, kteří na sebe vzali plnou odpovědnost za to, že neuposlechli výzvy, všichni ostatní disciplinovaně šli,“ popsal průběh evakuace starosta Mikeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám