Hlavní obsah

Protipovodňová opatření selhala, domky u Plzně opět zasáhla voda

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Nová protipovodňová opatření za 25 miliónů korun měla obyvatele několika domků v Nové Huti na Plzeňsku ochránit před stoletou vodou. Zařízení, která na řece Klabavě nechal vybudovat státní podnik Povodí Vltavy, však nevydržela ani současné povodně.

Protipovodňová opatření selhala, domky u Plzně opět zasáhla vodaVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

To, že protipovodňová opatření nefungují tak, jak mají, bylo zřejmé už v pátek, kdy řeka dosáhla třetího povodňového stupně. V noci na pondělí její hladina stoupla o 20 centimetrů, když se jejím korytem valilo 125 kubíků vody za sekundu – asi třikrát více než obvykle. Několik domků v lokalitě u místního mlýna tak již po několikáté zasáhla voda.

Protipovodňový val vodu k domkům nepustil, selhala však stavidla Video: Jan Švábek, Právo

„Máme zatopenou celou zahradu, sklepy, zdi baráku jsou úplně nasáklé. Po povodních v roce 2002 jsme celý domek kompletně zrekonstruovali. Tehdy bylo vody o metr víc a sahala až po okna,“ sdělila dvojice obyvatel jednoho z domků s tím, že protipovodňová opatření se příliš neosvědčila. „Kdo za to ponese zodpovědnost ?“ tázal se starší pán.

O problémech s protipovodňovými zábranami je seznámeno i vedení obce. „Hráz funguje dobře, ale problémy dělají stavidla, která úplně netěsní. Stavba ještě není zkolaudována, všechno se musí doladit,“ řekl Právu Jaroslav Egrmajer (NK), místostarosta obce Dýšina, jejíž částí Nová Huť je.

Foto: Jan Švábek, Právo

Domy v Nové Huti před vodou neuchránila ani nová protipovodňová opatření.

V osadě na druhé straně řeky musela obec evakuovat pětici usedlíků. „Preventivně jsme evakuovali dvě starší obyvatelky. Nyní pomáháme dalším třem lidem. V místě se zhoršuje příjezd. Kdyby byla potřeba rychlá pomoc, mohl by nastat problém,“ řekl místostarosta.

Situaci na místě ve dne i v noci kontrolují hasiči. Ti se v pátek pokoušeli vodu odčerpat, následující dny by už ale odčerpávání ničemu nepomohlo. Místní nyní doufají, že déšť ustane a voda se z jejich pozemků co nejdříve vytratí. „Zdi nevysušíme ani do podzimu,“ povzdechl si jeden z usedlíků. Ve večerních pondělních hodinách začala hladina Klabavy mírně klesat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám