Hlavní obsah

Děčín vyzval k evakuaci obyvatele městské části Loubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

V Děčíně vyzvalo město k evakuaci obyvatele části Loubí – jde asi o deset domů. Když bude voda dál stoupat, energetici jim odpojí elektřinu. Výzvu k evakuaci dostalo už v neděli večer přibližně 790 lidí bydlících v šestnácti ulicích u Labe, ne všichni však uposlechli. Uvedla to mluvčí města Markéta Lakomá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Povodňová situace 3. června dopoledne v Děčíně

Článek

Uzavřených je v Děčíně několik ulic, město je ale zatím průjezdné. Na mostě přes Labe se tvoří kolony.

Hladina se v pondělí v 19.50 hod. podle měření Povodí Labe pohybovala kolem 742 centimetrů, v úterý ráno může být i na deseti metrech.

Evakuace ve městě začala v neděli ve 20 hod. „Asi 790 obyvatelům města z šestnácti ulic bylo sděleno, že by se měli evakuovat. Hladina stoupá pomaleji, než jsme očekávali, a tak někteří nevěří, že vystoupá tak vysoko,“ uvedla mluvčí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hasiči budují v Děčíně protipovdňovou stěnu na břehu Labe.

Ti, kteří při evakuaci nemají kam jít, se mají obrátit na krizové linky města. „Máme pro ně připravený jak hotel, tak třeba mateřskou školu,“ dodala Lakomá. Kromě obyvatel museli materiál do vyšších pater vynášet i hasiči, kteří sídlí nedaleko soutoku Ploučnice s Labem.

Mosty by se zavírat neměly

Od pondělních 10 hod. jsou těm, kteří chtějí své domy zabezpečit, k dispozici pytle s pískem v uhelných skladech v Benešovské ulici. V poledne bylo uzavřeno pět ulic ve městě a spojnice do Středního a Dolního Žlebu.

„Uzavírku mostů nepředpokládáme,“ informovala mluvčí. Na mostě přes Labe a Ploučnici se ale občas bez zjevné příčiny tvoří kolony.

Labe ve městě dosáhlo třetího povodňového stupně v neděli odpoledne. Město postavilo protipovodňové stěny, zabezpečuje kanalizaci a rozmisťuje čerpadla do míst, kde mohou být po vzestupu hladiny potřeba. Kromě Labe přitéká do města také Ploučnice, která v roce 2010 vyplavila zimní stadión a plavecký areál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám