Hlavní obsah

V centru Terezína může být až půl metru vody, probíhá evakuace

– Terezín
Právo, Karel Otcovský

Pevnostnímu městu Terezín hrozí po letech znovu velká voda. Podle starostky města Růženy Čechové bude v úterý centrum města zcela pod vodou, stejně jako Národní hřbitov a Malá pevnost terezínského památníku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ohře se v Terezíně podle prognóz vylije ze břehů nejpozději v úterý odpoledne.

Článek

Vedení radnice proto v pondělí odpoledne vyhlásilo evakuaci všech, tedy zhruba 1700 obyvatel města. Své domy musí opustit nejpozději v úterý dopoledne. „Bude s tím problém, někteří lidé jistě výzvu neuposlechnou,“ poznamenala Čechová.

Její slova potvrdil pan Stanislav, který se evakuaci vehementně brání. „Nemyslím si, že je situace tak špatná, že bychom museli pryč. Vydržíme do poslední chvíle,“ řekl navečer Právu.

„Lidé mnohdy nemají představu, jak vypadá aktuální stav na řece, a tak situaci podceňují,“ poznamenala starostka, která již v neděli večer řídila evakuaci obyvatel Českých Kopist a Počapel, které pod Terezín spadají. „Kopisty by měly být prázdné. Lidé z Počapel však výzvu k evakuaci vesměs neuposlechli,“ poznamenala s tím, že evakuaci Počapel bude proto muset zajistit policie.

Evakuováno již bylo také 200 obyvatel domova pro seniory. Osm desítek z nich bylo umístěno do litoměřické nemocnice. „Ostatní byli rozvezeni do ústavů v okolí,“ řekla starostka. Byla by ráda, kdyby další evakuovaní dočasně přebývali u svých příbuzných či známých. „Ubytovacích kapacit je málo,“ konstatovala.

Úterý bude nejrizikovější

Rozvodněná Ohře vtrhne do Terezína nejpozději v úterý odpoledne. Podle prognóz bude ve městě zhruba půl metru vody. Je to sice o metr méně než v roce 2002, přesto se dají očekávat velké škody.

„Při takové myšlence se mi dělá špatně od žaludku. Nezbývá nám než doufat v zázrak, že se voda zastaví před branami města. Jsme ale připraveni na nejhorší,“ konstatovala starostka, které je při vzpomínce na devastující povodeň v roce 2002 do breku. „Nechci ani pomyslet, že by rozsah škod byl nyní stejný jako tehdy,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám