Hlavní obsah

Dopravní podnik narychlo zavírá další stanice metra

Právo, Novinky, ČTK, trj, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský dopravní podnik úderem 20. hodiny uzavřel další čtyři stanice metra. Šlo o trasu B, konkrétně stanice Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Obsloužit je má tramvajová linka XB. Krizový štáb tak rozhodl kvůli zvýšenému předpokladu průtoku. „Vzhledem k aktuální situaci jsme byli nuceni přistoupit k dalšímu omezení linky metra B,“ řekl šéf dopravního podniku Milan Křístek.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zavřené byly především stanice metra v centru metropole.

Článek

Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů, řekl v pondělí na tiskové konferenci ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadcházejících hodinách výrazněji klesat. Informaci po jednání krizového štábu potvrdil i zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle něj není jasné, kdy bude Vltava kulminovat.

Zatím ji vodohospodáři upouštěním z vltavské kaskády drží na stále stejném průtoku kolem 2800 metrů krychlových za sekundu. Podle původních informací přitom měla Vltava dosáhnout kulminačního bodu dnes odpoledne.

Foto: Novinky

Aktuální situace na trasách metra

Krizový štáb se znovu sejde v 19:00. Pokud by měla hladina Vltavy dále stoupat, bude jednání v 16:00, řekl Hudeček. Další vývoj podle něj není možné odhadovat. Bude záležet na tom, kolik bude přitékat vody z Berounky a Sázavy a kolik bude třeba upouštět z vltavské kaskády. „Srážky se budou ale spíše zvyšovat,“ uvedl. Navíc Orlická přehrada je už téměř naplněná.

Metro nahradily přecpané tramvaje a autobusy

Obsazenost autobusů nahrazujících metro na lince C v pondělí činila v průměru 90 procent. U tramvají X-A a X-B, které rovněž nahrazovaly části zavřené podzemní dráhy, byla místy ještě vyšší, a to přesto, že intervaly byly co nejkratší. Radnice opakovaně vyzývá, aby lidé nejezdili do centra Prahy auty. Do městské dopravy se ale cestující občas nevešli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražská MHD je kvůli povodňové situaci výrazně omezená. Zavřená je i stanice metra Vltavská.

„Když metro přiveze několik set lidí, může nastat špička, hrot,“ připustil Jan Cibulka z řízení provozu dopravního podniku (DP). Podle něho by v takovém případě měla být operativně nasazena záloha.

Náhradní dopravu nasadil podnik po zkušenostech z roku 2002 tam, kde metro podjíždí řeku, a v jejím okolí. Podle šéfa DP Milana Křístka se postupovalo podle povodňových plánů. Podnik nasadil 50 autobusů a 60 tramvají. Ty se občas štosovaly na křižovatkách, dopravní policie ale zde měla zařídit preferenci hromadné dopravy před tou individuální.

Některé tramvajové linky zrušené

Autobusová linka X-C, která z Kobylis jezdí až na stanici Pražského povstání, měla interval 1,5 minuty. Kvůli nasazení tramvají X-A a X-B DP zrušil některé pravidelné tramvajové linky. Šlo o linky 2, 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24.

Podle mluvčího DP Petra Vorlíčka se předpokládá, že schéma MHD, jak se v pondělí zažilo, potrvá do odvolání nebo do případného uzavření mostů. DP musel operativně řešit i zatopení trati v Modřanech. Znamenalo to vymyslet nové autobusové spojení směrem k části metra C.

Povodňové plány pro metro se po katastrofě před 11 lety měly značně zlepšit, vstupy do podzemí byly ohrazeny. Přítomnost vody v tunelech hlídala čidla. DP během dne tvrdil, že se žádná neobjevila. „Až kdyby byl průtok ve Vltavě 3500 kubíků za sekundu, začaly by se uzavírat hermetické uzávěry, ale to se nepředpokládá,“ popsal povodňový plán Křístek.

Jízdenky platné i v rychlících

DP také vyzýval, ať lidé více využívají vlaky. Do Uhříněvsi a na Smíchov jezdily vlaky z hlavního nádraží každou čtvrthodinu. DP se domluvil s Českými drahami, že i v rychlících platí jeho jízdenky.

Některé pravidelné příměstské vlaky ale voda vyřadila. Šlo například o trať přes Vrané nad Vltavou do Jílového. Přerušena byla i trať v okolí Sázavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám