Hlavní obsah

Jih Prahy u soutoku se po letech opět proměnil v jezero

Praha

Ve velké jezero se opět po letech proměnil jih Prahy kolem soutoku Vltavy a Berounky mezi Zbraslaví, Velkou Chuchlí a Radotínem. Pod vodou se ocitlo například chuchelské dostihové závodiště či radotínské areály firem – mezi nimi distribuční sklad jednoho z velkých pivovarů nebo Janka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze

Článek

Obyvatelé části Radotína zvané příznačně Na Benátkách zatím evakuováni nebyli; na rozdíl od firemních areálů jsou za protipovodňovými zábranami.

„V Jance je metr vody,“ řekl v pondělí dopoledne jeden z místních obyvatel Jan Burian. Pracovníci některých firem z areálu se chystali na nebezpečí už předem; jedna z největších tuzemských stěhovacích společností přeparkovala vozidla, zaměstnanci i majitel menší firmy zaměřené na vzduchotechniku odváželi uskladněné klimatizační jednotky.

V oblasti Na Benátkách bylo při katastrofální povodni v srpnu 2002 přes dva metry vody. Nyní mají oblast ochránit pevná betonová i mobilní hrazení. Potíže prý dělá kanalizace. „Zpoza stěn nestačí vodu odčerpávat,“ popisoval Burian.

Podobná byla i situace na Zbraslavi. Vodu z Vltavy sice zadrželo. na rozdíl od katastrofální povodně před jedenácti lety, hrazení, podle místního obyvatele Jana Vedrala ale mobilní stěny prosakují. Voda se musí přečerpávat zpět. Na levém vltavském břehu Zbraslavi byli podle Vedrala evakuováni obyvatelé jen několika nejníže položených domů, k nimž se prý voda dostala kanalizací.

Kulminace Berounky v úterý ráno

„Kdyby nebyly zábrany, situace by byla mnohem horší,“ řekl Vedral, podle něhož se navíc zdá, že hladina Vltavy na Zbraslavi v posledních hodinách o něco klesla. Vyplaveni byli obyvatelé v domech na pravém břehu řeky. Voda tam podle Vedrala dosahovala zhruba do výše oken. Hladina řeky Berounky má podle některých prognóz stále stoupat.

V Černošicích u Prahy hasiči vyklízeli v pondělí dopoledne další zaplavovaná území. „Pokud se naplní prognóza 1200 metrů krychlových za sekundu, stoupne voda v Mokropsech o více než metr a v Černošicích o cca 50 centimetrů,“ napsali na svém webu.

Kulminace Berounky se prý očekává teprve v úterý ráno. Zatímco v obvyklá rána panuje v Černošicích čilý ruch, nyní tam byl až nezvyklý klid. Hlavní silnice do Prahy totiž zůstává uzavřená. Vlaky po berounské trati v pondělí ráno, byť s drobným zpožděním, jezdily bez problémů. Na rozdíl od jiných všedních dní byly téměř poloprázdné – mnozí lidé, kteří jezdí do hlavního města za prací, zřejmě zůstali doma nebo zvolili jiný způsob dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám