Hlavní obsah

V kauze Opencard začaly výslechy. Svoboda se omluvil

Právo, Radim Vaculík
Praha

Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozjeli minulý týden podle zjištění Práva podrobné výslechy všech hlavních aktérů kauzy Opencard. V nejbližších dnech budou vypovídat i obvinění současní či bývalí radní pražského magistrátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

„Výslechy všech obviněných a několika svědků mají pokračovat až do poloviny července. Policie zatím vyslechla jednoho svědka a jednoho obviněného úředníka,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s vyšetřováním případu.

Dozorová žalobkyně kauzy Dagmar Máchová potvrdila, že výslechy všech obviněných začaly a protáhnou se až do prázdnin. Podle zjištění Práva tak už má za sebou výpověď jako svědek někdejší šéf odboru informatiky na radnici Ivan Seyček a také současný ředitel tohoto odboru Jan Teska, který je mezi obviněnými.

Jako první z nich měl ale původně vypovídat sám již bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), a to už minulý týden, ale zřejmě kvůli personálnímu zemětřesení na radnici, kdy přišel o post nejvyššího představitele Prahy, se omluvil a náhradní termín zatím není znám.

Výslechy mají pokračovat až do poloviny července
zdroj Práva

Policisté začali aktéry případu vyslýchat okamžitě poté, co žalobkyně Máchová z Městského státního zastupitelství v Praze zamítla stížnosti všech obviněných proti jejich stíhání. Tento její krok tak dal detektivům zelenou a mohli teprve nyní pořádně začít s vyšetřováním.

Odmítl vypovídat

Seyček vedl odbor informatiky na radnici v letech 2005 až 2006, tedy v samotných počátcích projektu Opencard, kdy ho město svěřilo firmě Haguess. Tehdy měl údajně jednat s firmou jménem celého města. Byl to on, kdo prý podepsal s Haguess dodatek ke smlouvě.

A právě Seyčka společně s dalšími čtyřmi zaměstnanci magistrátu obvinila už v roce 2011 protikorupční policie kvůli tomu, že jako členové hodnotící komise údajně nevyřadili nabídku firmy Haguess, ačkoli tehdy nesplnila podmínky vypsané zakázky.

Radnici tím prý způsobili škodu přes 67 miliónů korun. Minulý týden už všichni stanuli před soudem a hrozí jim až osmileté tresty.

Seyček se ale podle zdroje Práva k nové části případu, v němž od března figuruje deset obviněných současných či ještě nedávných členů rady pražského magistrátu z řad TOP 09 a ODS a dalších pět úředníků radnice, příliš podrobně policii nevyjádřil.

Problém byl prý především v tom, že šéfoval IT odboru už před sedmi lety, kdežto nynější stíhání Svobody a spol. se týká zakázky na provoz karty, kterou firma Haguess získala bez výběrového řízení až v loňském roce, kdy už prý Seyček neměl s věcí co do činění.

Obviněný Teska, který ve funkci šéfa IT působí na základě vítězství ve výběrovém řízení od loňského ledna, podle informací Práva využil svého práva a odmítl vypovídat.

Za jeho éry rada města vybrala pro zakázku opět firmu Haguess, a to v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Za to všem nyní hrozí až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám