Hlavní obsah

Vláda vyhlásila nouzový stav

– Praha

Stav nouze pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického s platností od 21:00 se kvůli povodním v neděli na svém mimořádném jednání rozhodla vyhlásit česká vláda. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Vláda schválila použití 300 milionů korun, které jsou už nyní připraveny k převedením obcím a městům na okamžité řešení povodňové situace. Vláda také rozhodla o nasazení vojáků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Nouzový stav má umožnit "efektivnější provádění konkrétních záchranných prací a odstraňování povodňových škod", vysvětlil předseda vlády.

Vláda je podle Nečase připravena okamžitě uvolnit i další finanční prostředky. Premiér zmínil, že v horizontu dvou dní je například možné uvolnit 1,3 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železničních tratí.

V Praze bude nasazeno 300 vojáků. Kabinet dnes také rozhodl o nasazení až 2000 příslušníků armády na odstraňování povodňových škod.

Kabinet se podle něj bude chovat "operativně", například při rozhodování o dalším uvolňování peněz. "Vláda bude velmi komunikativní ve vztahu k obcím tak, aby se tyto povodňové škody minimalizovaly a začaly se velmi rychle odstraňovat," uvedl předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám