Hlavní obsah

Zábrany se měly v Praze stavět o devět hodin dříve, tvrdí exprimátor Svoboda

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Bývalý šéf Prahy je rozhořčen z postupu současného vedení města a opožděného postavení protipovodňových hrází. Podle radnice však Svoboda ztratil soudnost a rozehrává politické hry ve chvíli, kdy jde Pražanům o životy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Mám informace od starosty Radotína Karla Hanzlíka, že se od půlnoci snažili přesvědčit krizový štáb, aby začali stavět zábrany. V krizovém plánu je totiž přesně stanoveno, kdy se stavbou začít, podle průtoku Berounky. Jeho žádosti ovšem nebrali vážně až do třetí hodiny, kdy se do toho vložil ředitel závodu Dolní Vltavy Jiří Friedl. Se stavbou však stejně začali až v devět hodin ráno,“ řekl Právu bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s tím, že stavět zábrany ve chvíli, kdy už tudy protéká voda je skutečně nešťastné.

Takováto situace nastala i v centru Prahy na Kampě, kde hasiči se stavbou začali, když už jim voda dosahovala po kolena.

Podle krizového plánu by se měla se stavbou protipovodňových opatření začít ve chvíli, kdy průtok na Berounce dosáhne 450 m³/s. Tuto hodnotu naměřili v Radotíně o půlnoci.

„Deset minut po půlnoci dosáhla Berounka zmíněného průtoku, takže jsme okamžitě kontaktovali magistrát, aby nám dodal mobilní hrazení. Ale povedlo se nám to až po několika urgencích o tři hodiny později. Ve čtyři hodiny ráno už se průtok zvýšil na 650 metrů krychlových za sekundu, ale zábrany, které si taková hladina vyžaduje, nám přivezli až v 9 hodin ráno,“ popsal svízelnou situaci starosta Karel Hanzlík (ODS).

Chyběli lidé

Další zádrhel byl v tom, že když už měli radotínští materiál, chyběl jim někdo, kdo by hráze postavil. „Při nacvičování si to vždy stavěli sami, naši hasiči u toho nebyli, takže v reálu jsme byli dost překvapeni, když to tu jen složili. Nakonec jsme stáhli z terénu hasiče, z radnice nám poslali několik lidí a pomohlo hodně dobrovolníků. Převážná část byla postavena ve 14 hodin, ale kompletní to bylo až v půl šesté,“ dodal Hanzlík.

Současné vedení radnice nechtělo na nařčení původně vůbec reagovat. Pan Svoboda podle nich nemá soudnost. „Považuji za hyenismus, že pan exprimátor používá neštěstí Pražanů ke svým politickým hrám,“ komentoval vyjádření Svobody šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra. Podle něj zastupující primátor Hudeček dokonce svolával krizový štáb, který měl být původně v půl jedenácté dopoledne už kolem druhé hodiny v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám