Hlavní obsah

Kalousek uvolní peníze na škody způsobené velkou vodou

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Kalousek (TOP 09) v neděli oznámil, že je připraven okamžitě uvolnit peníze na pomoc při odstraňování škod při podvodních. Miliardu může uvolnit hned, podle něj to ale není okamžitě nutné, řekl v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otázek Václava Moravce se účastnili ministr financí Miroslav Kalousek a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Článek

Uvolňování peněz se bude projednávat na mimořádném zasedání vlády, která se sejde v šest večer. Bude jednat i o nasazení armády. Zatím pomáhá dvě stě vojáků stavět protipovodňové zábrany a tisíc je jich v pohotovosti.

Premiér Petr Nečas také v České televizi přislíbil pomoc: "Obávám se, že kulminace je ještě před námi, žádný občan této republiky nezůstane sám, pomůžeme všude, kde to bude nezbytné i s odstraňováním škod."

Ministr financí sdělil, že vládu bude informovat, které peníze může uvolnit hned, protože malé obce je potřebují okamžitě, nemají peníze na stavbu protipovodňových opatření a prostředky potřebují hned.

"Mým úkolem je bude připraven na všechny varianty, aby se nestalo, že bych řekl, nemáme, já musím být připraven uvolnit prostředky,“ uvedl Kalousek. Na povodňovém kontě podle něj ještě zůstalo 400 000 nevyužitých miliónů z povodňové daně, které ale asi nebudou stačit.

Podle něj zatím nebude nutné přijmout žádné legislativní opatření, to by bylo potřeba až v případě, že by si odstraňování škod vyžádalo cca deset miliard.

Další část peněz se bude uvolňovat podle toho, jak budou přicházet informace o vyčíslených škodách, kdy vláda bude muset uvolnit sto procent prostředků na obnovu státního majetku a podíl na obnovu majetku krajů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce

Kalousek uvedl, že však možná nebudou moci být uvolněny dvě miliardy na opravu silnic, které jsou zničené obtížnou zimou. S příslušným resortem probere jejich uvolnění tak, aby se nejprve odstraňovaly vážné škody, ať už způsobené povodněmi nebo zimou.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek za hejtmany řekl, že kraje jsou připraveny uvolnit rezervy a méně postižené budou pomáhat těm postiženějším .

Podle aktuálních zpráv je třetí stupeň vyhlášen na padesáti řekách v sedmi krajích. Uzavřeno je 65 úseků silnic a dopravních komunikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám