Hlavní obsah

Vytrvalé deště zvedly hladiny řek, hrozí povodně na severu i západě Čech

Aktualizováno

Hladiny řek stoupají na západě, severu i ve středu Čech. Na některých řekách je už vyhlášen povodňový stupeň, nejvyšší třetí zůstává v Nové Huti na Klabavě a blíží se mu i Radbuza ve Stankově na Domažlicku. Třetí stupeň povodňové aktivity hrozí kromě Plzeňského kraje nově i v krajích Karlovarském, Ústeckém a Libereckém, uvedli meteorologové.

Přechod dešťových srážek nad ČR 1.června 2013Video: chmi.cz

 
Článek

Český hydrometeorologický ústav rozšířenou hrozbu povodní zdůvodnil přetrvávajícími dešti, na severu a v západní polovině Čech bude déšť místy trvalý a vydatný. Od sobotního do nedělního odpoledne se předpokládají srážky od deseti do 40 milimetrů, na horách ojediněle až 70 milimetrů. Situaci komplikuje podmáčená půda, která už není schopna pojmout více srážek.

Povodňovou pohotovost, tedy druhý stupeň, předpokládají ve Středočeském a Jihočeském kraji. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, očekávají v Praze a Královéhradeckém kraji.

V Plzeňském kraji se v sobotu čekají vydatné srážky, i když v noci nepršelo, takže hladiny řek budou dále stoupat. Druhý stupeň je hlášen na Úslavě v Plzni-Koterově. Na osmi místech v kraji platí bdělost, tedy první stupeň: na Berounce v Liblíně na Rokycansku i v Plzni-Bílé Hoře, na Klabavě v Hrádku, Úslavě v Prádle, Úhlavě ve Štěnovicích a Tajanově, Radbuze ve Lhotě a Tasnovicích.

"Očekáváme další vydatné srážky, zpočátku v Karlovarském kraji, rozšíří se i do Plzeňského kraje. Hlavně na západě regionu budou vydatné," uvedla Marta Suchá z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

"Podle posledního modelu mi vyšly třetí stupně téměř ve všech profilech, takže celá Radbuza, Úhlava v Klatovech a na horním toku. Třetí stupeň dosáhne také Úslava ve Ždírci, Prádle i v Plzni-Koterově," dodala Marta Suchá

Deště se bojí i v Hostouni na Domažlicku, kde v pátek ulice zmizely pod masou vody a bahna, které po hodinovém prudkém dešti zaplavilo sklepy domků, garáže a zahrady.

"Nebe se otevřelo, intenzivní déšť začal ve 14:00 a ve tři hodiny už se tu valila černá voda, kulminovalo to. Ulice byly zaplavené, baráky vytopené," řekl starosta Miroslav Rauch a dodal: "Všechno je nacucané, voda už neodtéká, drží se, máme obavy i z malého deště."

Podle policejní mluvčí Hany Štefflové policie dál pátrá po vodákovi, jehož prázdný kajak i s osobními věcmi se našel v pátek kolem 18:00 mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem na břehu rozvodněné řeky Úslavy.

První povodňový stupeň je vyhlášen v Ústeckém kraji na dvou tocích. Od čtvrtka platí povodňová bdělost na Flájském potoce v Krušných horách, od pátku se na severu Čech zvedá hladina Labe. Podle odhadů hydrologů může Labe v Děčíně dosáhnout v neděli až druhého stupně povodňové aktivity. Děčín kvůli stoupající hladině v pátek uzavřel pobřežní průjezd pod Tyršovým mostem a večer také silnici do městské části Dolní Žleb.

Meteorologové pro Ústecký kraj předpovídají na sobotu oblačno, postupně zataženo. Od západu pak má přijít déšť, odpoledne i vydatný. "Od sobotního do nedělního rána se předpokládají srážky od 15 do 40 mm, na horách ojediněle až 70 mm," uvedl ČHMÚ.

I hladiny řek ve středních Čechách mírně stoupají. První povodňový stupeň byl vyhlášen také na Vltavě ve Vraňanech na Mělnicku. Již v pátek byl zaznamenán na Vltavě v Praze a na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a v Berouně. ČHMÚ vydal v pátek večer pro Středočeský kraj kvůli předpokládanému vydatnému dešti v sobotu a v neděli výstrahu nízkého stupně nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám