Hlavní obsah

Starostové budou i nadále spolupracovat s TOP 09

Novinky, jas, dan
Aktualizováno

Sněm hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se v pátek konal v Průhonicích. Po úvodním projevu předsedy Petra Gazdíka, který shrnul pozici strany a připomněl programové priority, vystoupil před starosty i prezident Miloš Zeman. Starostové následně posvětili další spolupráci s TOP 09.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda STAN Petr Gazdík

Článek

Gazdík v úvodním projevu zmínil, že přesah starostů do parlamentní politiky je přes všechna negativa, která si veřejnost může spojovat s nepopulárním kabinetem, přínosný. K rozpočtovému určení daní (RUD) dodal, že by se mohlo v budoucnu dále modifikovat. Právě rozdělení daní, které narovnává příjmy největších měst a menších obcí, bylo jedním z ústředních témat hnutí.

Rovněž poděkoval za spolupráci i partnerské TOP 09. Starostové pak na sněmu schválili novou smlouvu o spolupráci. Ta byla přijata 87 procenty hlasů a měla by platit do roku 2017.

STAN by v komunálních volbách měli mít možnost kandidovat i ve spolupráci s jinými stranami než TOP 09.

Zeman se přimlouval za přímou volbu

Zeman ocenil, že se podařilo prosadit RUD a popřál starostům, kteří budou zvoleni na kandidátce kterékoliv strany, aby uspěli.

"Už se naučili něco řídit," připomněl prezident s tím, že v politice bohužel figurují i lidé, kteří nikdy nic neřídili.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman na sněmu STAN

Zeman rovněž starostům nabídl k úvaze dvě témata, o jejichž oživení dlouhodobě uvažuje. Jedním je prosazení přímé volby starostů a hejtmanů. Podle Zemana by měl být starostou ten, kdo na kandidátce nejsilnější strany získá nejvíce preferenčních hlasů. Druhou oblastí, kterou prezident prosazuje, je panašování, tedy možnost vybírat kandidáty napříč volebními kandidátkami.

Prezident ve své zdravici ocenil i to, že na sněmu zazněla Óda na radost a poznamenal, že když ji měla hudba Hradní stráže, kterou familiárně nazval "hradní kapelou", zahrát u příležitosti vztyčování unijní vlajky na Hradě, musela se ji prý nejprve naučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám