Hlavní obsah

Primátorem za TOP 09 by měl být Vávra, nebo Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejpravděpodobnějšími kandidáty TOP 09 na místo nového pražského primátora jsou předseda klubu zastupitelů Jiří Vávra a radní pro kulturu Václav Novotný. ČTK to ve čtvrtek řekl dobře informovaný zdroj z TOP 09. V úvahu přichází i zastupitel Martin Dlouhý, který by podle vlastních slov nominaci neodmítl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražský radní TOP 09 Václav Novotný (vlevo) a předseda pražského klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra jsou hlavními kandidáty na pst primátora.

Článek

Ze hry už ale vypadl bývalý šéf ČNB a také někdejší kandidát na primátora Zdeněk Tůma a zastupující primátor Tomáš Hudeček. Oni sami se v uplynulých dnech nechali slyšet, že funkci vykonávat nechtějí.

Primátor tak jako tak vzejde z řad TOP 09, která má jako vítěz komunálních voleb nejsilnější pozici v zastupitelstvu. Po rozpadu koalice a odchodu ODS z vedení Prahy má také jako jediná své členy v radě. Vyjednávacímu týmu strany se zatím podobu další spolupráce nepodařilo vyjednat ani s ODS, ani s ČSSD. [celá zpráva]

Při hlasování zastupitelů o tom, kdo se postaví do čela Prahy, přitom bude TOP 09 potřebovat pro svého kandidáta podporu dalších členů zastupitelstva, buď z klubu sociálních, nebo občanských demokratů.

Funkci by přijali

Šéf klubu zastupitelů Vávra řekl, že pokud by získal podporu klubu, pak by funkci přijal. Podobně se vyjádřil také radní Novotný. "Byl bych ochoten přijmout kandidaturu vědom si toho, že mám podporu kolegů," řekl. "S potěšením jsem ale připraven případně podporovat kohokoli z navržených kolegů," doplnil. Oba se shodli na tom, že se nyní v TOP 09 spíš než o primátorovi mluví o dalším rozdělení gescí v radě.

Podle Dlouhého, který mimo jiné přednáší na VŠE a je členem dozorčí rady PPF banky, je zřejmé, že "éra silných primátorů skončila". "Primátor bude jedním z členů týmu, kterým rada města je," uvedl. Kandidaturu by přijal jen za předpokladu, že by ji odmítl Tůma a že by dostal podporu zastupitelského klubu.

Tůma měl se Svobodou gentlemanskou dohodu

Někdejší guvernér ČNB Tůma řekl, že primátorský řetěz přijmout nechce. "Když to nedopadlo na začátku, tak v tuto chvíli už o tom ani neuvažuji," uvedl. Tůma se totiž měl jako jednička vítězné kandidátky stát po volbách primátorem. Občanští demokraté, kteří roky vládli Praze, ale vítěze obešli a uzavřeli koalici s ČSSD. Primátorem se tak stal Bohuslav Svoboda (ODS) a zůstal jím i po uzavření nové koalice mezi ODS a TOP 09.

Tůma tento týden na webu TOP 09 uvedl, že měli se Svobodou "gentlemanskou dohodu", že Svoboda v případě úspěchu v dalších volbách kandidovat nebude. Svoboda, který byl minulý týden z křesla primátora sesazen, ale před nedávnem oznámil, že hodlá vést ODS i do dalších voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám