Hlavní obsah

Nebere to konce. Zbytek týdne proprší. A začátek toho dalšího taky

Novinky, jas

Zbytek týdne i úvod toho nadcházejícího bude ve znamení četných srážek a relativně nízkých teplot, které by ve svých maximech neměly překročit hranici 20 stupňů Celsia. Nejvíce srážek by mělo být ve čtvrtek a poté ještě v sobotu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Archiv, Právo

Prudký déšť zaskočil na Václavském náměstí plno lidí.

Článek

"Až do konce týdne bude Česká republika pod vlivem tlakové níže," uvedla Honsová, podle níž může v průběhu čtvrtka a soboty spadnout v nížinách kolem 30 a na horách až 50 milimetrů srážek.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes Českou republiku od středeční půlnoci do poledneVideo: ČHMÚ

V pátek bude vesměs oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami. Srážky by se měly vejít do osmi v nížinách, respektive 15 milimetrů na horách. Na východě území bude pršet pouze místy. Odpolední maxima se dostanou na 13 až 17 stupňů.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)
Povodňová bdělost bude od čtvrtečního odpoledne platit pro Karlovarský, Plzeňský a nově též Jihočeský kraj. Pro Liberecký a Ústecký kraj zvýšili meteorologové výstrahu na vyšší stupeň varování, povodňovou pohotovost.
Pro uvedené kraje platí rovněž výstraha před vydatným deštěm. Vyšší stupeň varování platí opět pro liberecký a ústecký region.
"Vzhledem k předpovídaným srážkám, které ve čtvrtek zasáhnou území ČR, očekáváme v postižených oblastech výrazné vzestupy hladin. Předpokládáme, že nejvíce se zvednou hladiny na tocích odvodňujících severní pohraniční hory. Vzestupy s dosažením nižších SPA je možno očekávat i na přítocích horního Labe, horní Vltavy a Berounky. V sobotu nejsou vyloučeny další vydatné srážky, zejména v západní polovině Čech," uvedl ČHMÚ.

V sobotu bude znovu zataženo s deštěm, přičemž trvalejší srážky se budou vyskytovat zejména v Čechách. Nejvyšší teploty vyšplhají na 15 až 19, na západě pouze k 12 stupňům.

Velká oblačnost setrvá nad Českou republikou i v neděli. Pršet by mělo již pouze občas. Odpolední maxima setrvají mezi 15 a 19 stupni, na západě území bude znovu chladněji.

Zatažené počasí očekávají meteorologové i v pondělí a úterý příštího týdne, setrvalé budou i hodnoty maximálních teplot. Méně oblačnosti a polojasné oblohy bychom se měli dočkat od středy, kdy by mohlo být i polojasno. Teploty se dostanou na 20 až 24 stupňů.

"Podobně chladný začátek června jsme zažili i v roce 2010. Tehdy se maxima pohybovala pouze kolem 12 stupňů Celsia," doplnila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám