Hlavní obsah

V Duchcově zasáhli proti demonstrantům těžkooděnci

– Teplice • Aktualizováno
Právo, Karel Otcovský

Téměř tisíc lidí se ve středu zúčastnilo v Duchcově na Teplicku protestní akce v reakci na brutální útok skupiny Romů na mladý manželský pár. Podle obyvatel města nešlo přitom o první útok zdejších Romů na majoritu. Místním proto došla trpělivost, a vyšli do ulic s požadavkem na vedení radnice, aby jim zajistilo větší bezpečnost.

V Duchcově zasáhli proti demonstrantům těžkooděnciVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Řečníci při demonstraci hovořili o nutnosti změny zákonů, které by donutily nepřizpůsobivé pracovat a žít spořádaně. Starostka Města Jitka Bártů ale zdůraznila, že dialog se na náměstí vést nedá a slíbila místním, že je brzy pozve ke konstruktivní diskuzi.

Po poklidném protestu se několik stovek zejména mladých lidí vydalo do čtvrti, kde bydlí nepřizpůsobiví Romové. V uličkách města je však zastavil policejní kordon. Těžkooděnci po několika desítkách minut vytlačili nespokojený dav zpátky na náměstí. Někteří však ve snahách dostat se až k domům Romů nepolevili, a tak policejní manévry trvaly až do večera.

Protiromské nálady propukly ve městě až po zveřejnění záběrů z pouliční kamery, která incident zachytila. [celá zpráva]

Incident vyvolal v noci na 18. května teprve 16letý mladík, který dvojici vracející se domů z diskotéky začal ohrožovat klackem v ruce. Zatímco napadený muž se začal bránit, dvě Romky napadly jeho manželku. Surově ji bily pěstmi a kopaly. Zranění manželé skončili v péči lékařů.

Druhý den po incidentu obvinila policie z pokusu o ublížení na zdraví a výtržnictví tři muže a dvě ženy ve věku od 16 do 44 let. „Rasový motiv útoku nebyl podezřelým prokázán. Policisté okolnosti případu nadále prošetřují,“ řekl Právu teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Strážník byl propuštěn

Rvačka se stala přímo před služebnou městské policie, uvnitř ji v „přímém přenosu“ sledoval strážník. Z nepochopitelných důvodů však nezasáhl. Nečinnost ho stála místo. „Strážník se nezachoval, jak se zachovat měl. Byl proto propuštěn,“ poznamenala starostka města Jitka Bártová.

Policie následně zjistila, že mladý Rom se dvě hodiny před incidentem pokusil s devatenáctiletým komplicem ve stejné lokalitě ukrást motokolo. „Jeden z nich se pokusil na kole odjet, ale protože bylo zabezpečené řetězem, spadlo na zem. Když se majitel sklonil, aby kolo zvedl, mladíci ho napadli. Muž utrpěl zlomeninu ruky a další zranění, která si vyžádala lékařské ošetření," popsal případ Vítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám