Hlavní obsah

Šanci získat státní vyznamenání mají Pithart nebo herec Lipský

Novinky, Jiří Ovčáček

Senátní organizační výbor v úterý schválil předložení návrhů na udělení nebo propůjčení státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října na schůzi horní komory. Mezi navrženými jsou například bývalý místopředseda Senátu za lidovce Petr Pithart, herec Lubomír Lipský, světová rekordmanka v atletice Jarmila Kratochvílová nebo disident Pavel Wonka, který zemřel v komunistickém vězení. Bratři Mašínové tentokrát mezi navrženými nefigurují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Pithart (KDU-ČSL)

Článek

Seznam schválený senátním výborem obsahuje návrh, aby se nositelem Řádu bílého lva stal in memoriam plukovník Milan Malý, který bojoval za druhé světové války ve službách britské RAF, zasáhl i do bojů u Tobruku v Africe. Malý zemřel první květnový den ve věku 89 let.

In memoriam by měl být poctěn Řádem bílého lva i divizní generál Ondřej Mézl, legionář, účastník bitvy u Bachmače za první světové války. Mézl se zapojil do odboje i za druhé světové války. Po únoru 1948 emigroval do USA.

Řád TGM by mohl být propůjčen bývalému místopředsedovi Senátu Pithartovi nebo in memoriam disidentovi Wonkovi, který v dubnu 1988 zemřel v komunistickém kriminále. Byl posledním politickým vězněm v Československu, který ve vězení skonal. Oproti dobám, kdy Senát ovládala pravice, nejsou mezi navrženými na vyznamenání bratři Mašínové.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Jubilant Lubomír Lipský.

Medaili za zásluhy by podle senátního výboru mohl obdržet in memoriam psycholog Slavomír Hubálek, herec Lipský, atletka Kratochvílová a in memoriam sochařka Marie Uchytilová, autorka sousoší zavražděných lidických dětí a také mince v hodnotě 1 Kčs s mladou ženou sázející v pokleku lípu.

Uchytilová vyhrála soutěž na podobu mince v roce 1956, ta pak platila téměř třicet let. Mezi navrženými na udělení Medaile za zásluhy je i současná senátorka za ČSSD Eva Syková, která je významnou českou vědkyní a lékařkou.

Senátní organizační výbor nemá při výběru návrhů na vyznamenání definitivní slovo. Seznam není ještě konečný, senátoři totiž mohou na schůzi horní komory navrhnout další jména. O návrzích by se mělo hlasovat na rokování Senátu, které bude zahájeno 20. června. Návrhy může předkládat i Sněmovna a vláda.

Foto: Petr Horník , Právo

Před jedenácti lety vystřídala Eva Syková v čele Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR svého manžela.

Definitivní slovo při výběru má prezident Miloš Zeman, který vyznamenání propůjčuje a uděluje. Nemusí přitom jména dodaná parlamentem a kabinetem akceptovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám