Hlavní obsah

Zemanovci by se do Sněmovny nedostali, tvrdí už třetí květnový průzkum

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Už třetí volební model v krátkém sledu po sobě potvrdil, že by se do Sněmovny v květnu dostalo pět politických stran. Mezi ně by se nedostali zemanovci, naopak by uspěly ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a KDU-ČSL. Aktuální výsledky představila agentura STEM.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v květnu 2013 podle STEM

Článek

Průzkum STEM potvrdil vedoucí postavení ČSSD, která by získala ve Sněmovně 83 křesel, druhá ODS by měla 40 poslanců. TOP 09 by utržila 35 mandátů, komunisté o jeden méně. Do Sněmovny by se dostali také lidovci, jimž by připadlo osm křesel.

„Pozice ODS se po hlubokém propadu v březnu a dubnu poněkud zlepšila a navíc tábor jejích skalních příznivců se semkl a posílil,“ konstatovala agentura.

Naopak se nedaří Straně práv občanů Zemanovci. „SPOZ by se v květnu těsně nedostala přes pětiprocentní plán především proto, že nemá ještě pevné a vyhraněné voliče,“ uvedli autoři průzkumu s tím, že SPOZ by získala 4,7 procenta hlasů.

Podobně dopadli zemanovci i v květnových průzkumech CVVM a Medianu, kdy jim agentury vyměřily shodně podporu čtyř procent voličů. Těsně po prezidentských volbách se přitom tato podpora pohybovala nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám