Hlavní obsah

Pražští radní odvolali další občanské demokraty z dozorčích rad firem

Praha
Aktualizováno

Radní hlavního města navrhli odvolat z pozice předsedy dozorčí rady Pražských služeb starostu Prahy 4 Pavla Caldra. Novinářům to v úterý řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Změny ve vedení společností s městským podílem chtějí radní za TOP 09 také v Pražské plynárenské Holding a provedli je již ve společnosti Kolektory Praha, jichž je Praha stoprocentním vlastníkem, a rada města tak jejich valnou hromadou.

Personální změny jsou podle Hudečka pokračováním dohody s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). "Byla to dohoda k očištění dozorčích rad od starých kádrů," řekl Hudeček.

Změny chystají radní také ve společnosti Pražská plynárenská, kde doporučili valné hromadě odvolat Pavla Sladkovského. Z Kolektorů odvolali radní jako valná hromada firmy Radima Broučka. Podle Hudečka z funkce v dozorčí radě odstoupil starosta Prahy 15 Pavel Klega (ODS), a v dozorčí radě tak byl sudý počet členů.

"Všichni odvolaní členové jsou nominanti ODS," řekl Hudeček. Radní TOP 09 odvolali již v pátek z dozorčí rady dopravního podniku starostu Prahy 13 a poslance Davida Vodrážku (ODS) a exnáměstka Josefa Noska (ODS) a z postu předsedy dozorčí rady Obecního domu místostarostu Prahy 13 Petra Zemana.

O závažných krocích rozhodovali úředníci

Radní za TOP 09 na tiskové konferenci prohlásili, že v minulosti byla řada významných kroků na území hlavního města přijata nesprávně. Dokazuje to podle nich analýza, kterou si nechali vypracovat a která prý ukázala, že o závažných záležitostech nerozhodovala rada hlavního města, ale schvalovali je pouze magistrátní úředníci.

Podle radního pro legislativu Lukáše Manharta neměla být v minulosti řada úkonů vůbec vykonána, neboť nebyly správně odsouhlaseny. Jmenoval v této souvislosti například miliardové dodatky v rámci stavby tunelu Blanka. „Zamyslíme-li se nad tím, že o těchto závažných krocích rozhodoval ředitel odboru hlavního města Prahy, tak asi není něco v pořádku,“ konstatoval.

Zpochybnil také transparentnost některých takto schválených projektů či dodatků. „Pokud by tyto záležitosti byly projednávány radou hlavního města Prahy, je možné, že by se k tomu rada vyjádřila negativně,“ dodal.

Hudeček upřesnil, že podle analýzy bylo stále více kompetencí delegováno z rady na úředníky magistrátu. Týká se to podle něj i kauzy Opencard, kdy ze sebe podle něj politici „shodili odpovědnost“ na úředníky.

Zjištění jsou podle Hudečka na hraně zákona, proto strana předá tyto podklady policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám