Hlavní obsah

Medvěděv: Ruská dostavba Temelína přinese Česku 155 miliard korun

Právo, ČTK, Michal Švec (Moskva)
Moskva
Aktualizováno

Investice ve výši až šest miliard eur (až 156 miliard korun) získá podle ruského premiéra Dmitrije Medvěděva český průmysl, pokud v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín zvítězí nabídka rusko-českého konsorcia. Medvěděv to řekl novinářům po setkání se svým českým protějškem Petrem Nečasem.

Foto: Jekatěrina Šťukinová, ČTK/AP

Premiér Petr Nečas se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v Moskvě.

Článek

Oba premiéři si na setkání pochvalovali ekonomické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem. Shodli se na tom, že je spolupráci třeba nadále prohlubovat. „Musíme ale projednat, co můžeme udělat pro upevnění spolupráce,“ řekl Nečasovi šéf ruské vlády, který připomněl svou návštěvu Prahy v roce 2011.

„Šestiprocentní růst vzájemného obratu za loňský rok je velmi potěšitelný výsledek,“ poznamenal Nečas s tím, že „rusko-české ekonomické vztahy mají ještě větší potenciál a měli bychom ho víc společně využít“.

„Proto jsem rád, že mě doprovází početná delegace českých podnikatelů, kteří zde chtějí uzavřít konkrétní projekty počínaje energetikou a konče strojírenským průmyslem,“ uvedl český premiér.

Medvěděv dodal, že díky cestě do Petrohradu, Soči a Jekatěrinburgu bude moci Nečas získat „plnocenný dojem o tom, jak žijeme a rozvíjíme se“.

Nečas odmítl tlumočení

Služby tlumočnice před jednáním se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem s díky odmítl premiér Petr Nečas. „Děkuji. Rozumím, ale velmi špatně mluvím, omluvte mě,“ řekl se smíchem Nečas Medvěděvovi. Jednání premiérů tak bylo tlumočeno pouze z češtiny do ruštiny.

Šéf ruské vlády se s českým kolegou setkal v Krbovém sále ve své rezidenci v Gorkách u Moskvy. Medvěděv si prezidentské sídlo, které využíval během svého kremelského mandátu v letech 2008 až 2012, ponechal i jako premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám