Hlavní obsah

Nečas stále nemá opravený speciál, po Rusku bude létat s podnikateli

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Michal Švec (Moskva)

Oprava Airbusu A319, kterému v neděli prasklo čelní sklo, když s ním letěl premiér Petr Nečas (ODS) z Prahy do Moskvy, ještě není hotova. Předseda vlády tak pro cestu z Moskvy do Soči, kde se má setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, využije druhý airbus vládní letky, jenž převáží podnikatelskou delegaci. Právu to sdělil Nečasův mluvčí Jan Hrubeš.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Airbus A319 České armády

Článek

Zhruba na půli cesty do Moskvy praskla v neděli Airbusu A319 s premiérem na palubě vrchní krycí vrstva skla jednoho z oken v pilotní kabině. Piloti se nejprve chystali na nouzové přistání, nakonec stroj druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě. [celá zpráva]

„Na opravě airbusu se velmi intenzivně pracuje, technici se jí snaží věnovat dostatečnou pozornost tak, aby byly zajištěny všechny náležitosti. Předpokládáme, že je oprava letounu otázkou hodin, nikoliv dnů,“ sdělil Právu mluvčí.

„Co se týče programu, vůbec nic se nemění. Premiér poletí speciálem společně s podnikatelským doprovodem, část jich uvolnila místo,“ vysvětlil Hrubeš. „Jakmile dostaneme zprávu od Airbusu či české armády, že je letadlo opraveno, tak se v některém z bodů návštěvy pana premiéra tento speciál připojí,“ dodal.

Nečas v pondělí jedná se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v jeho rezidenci v Gorkách u Moskvy, odpoledne se setká s Putinem v Soči na jihu země. Předsedové vlád mají podle ruské strany hovořit o „aktuálních tématech bilaterálních vztahů včetně prohloubení obchodně-ekonomické a investiční spolupráce či rozvoje kontaktů v oblasti kultury a vzdělání“.

Foto: Právo

Screenshot z mobilní aplikace Flightradar24 ukazuje vládní letadlo, v němž cestoval premiér Petr Nečas. Pokud letadlo oznámí stav nouze, v aplikaci se zobrazí červeně.

Kromě ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby doprovází Nečase také delegace podnikatelů, kteří chtějí s ruskými partnery uzavřít několik kontraktů za miliardy korun. Výrazným tématem rozhovorů bude nepochybně ruský zájem o podíl na plánované dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Čeští podnikatelé plánují během Nečasovy cesty uzavřít čtyři kontrakty v Petrohradu a jeden v Jekatěrinburgu. Podle Svazu průmyslu a dopravy se návštěvy zúčastní na 80 zástupců českých firem, které podnikají mimo jiné v oblasti strojírenství, energetiky, chemie, petrochemie, dopravy, úpravy vod, těžby a zpracování ropy, stavebnictví, elektrotechniky a zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám