Hlavní obsah

Hlídání dětí by mohl zajistit zaměstnavatel nebo škola, schválila vláda

– Praha

Od příštího roku by v České republice mohly nově začít fungovat dětské skupiny, kam by rodiče umísťovaly své malé děti na hlídání. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí reaguje na přeplněnost státních školek a jeslí. Podle novely, kterou ve středu schválila vláda, by si rodiče mohli výdaje za pobyt syna či dcery v předškolním zařízení odečíst z daní.

Foto: Právo

Ve skupině by mohlo být maximálně 24 dětí.

Článek

Tato zařízení by nově mohly provozovat například firmy, úřady, radnice, vysoké školy či neziskové organizace, které k tomu získají oprávnění.

Pro zaměstnavatele by náklady podle návrhu mohly být daňově uznatelné. Slevu na dani by mohli mít i rodiče za výdaje za pobyt dítěte ve skupině či školce, a to do výše minimální mzdy.

Matky nemají práci, protože nemá kdo hlídat

V Česku je nedostatek jeslí a školek. Podle podkladů pro kabinet v roce 1990 bylo v jeslích asi 39 tisíc míst, nyní funguje ani ne pět desítek těchto zařízení. Školky v letošním školním roce odmítly 58 900 žádostí o umístění dítěte, v předchozím roce jich bylo 49 200.

Nedostatek možností hlídání je jednou z příčin, proč je v ČR malá zaměstnanost matek s malými dětmi, uvádí ministerstvo. Víc než dvě pětiny rodičů by se přitom podle jeho zjištění do práce rády zapojily. Navýšení kapacity školek by ale stálo několik miliard. Resort proto navrhuje dětské skupiny.

Do dětské skupiny by mohly chodit děti od půl roku věku do nástupu do školy, mohlo by jich tam být maximálně 24. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče. Zajistit by musel vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám