Hlavní obsah

Místo ministerstva pro místní rozvoj chce Zeman resort veřejných prací

Novinky, jov, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí na Žofínském fóru navrhl přeměnit ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo veřejných prací. To existovalo za I. republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru v Praze

Článek

"Mělo by koordinovat zdroje pocházející jak z fondů EU, tak zdroje domácí a nabízet tyto zdroje na základě veřejně prodiskutovaných veřejných projektů soukromým firmám formou PPP projektů," uvedl.

Zeman také navrhuje, aby se investice staly součástí výdajové stránky státního rozpočtu a byl stanoven jejich minimální limit, pod který nemohou klesnout. Tento limit by se navíc podle Zemana měl pravidelně zvyšovat.

Prezident uvedl i konkrétní investice, dokončení dálnic Brno–Vídeň, České Budějovice–Linec, splavnění Labe, modernizaci železničních koridorů nebo kanál Dunaj–Odra–Labe. Zároveň se podivil, proč je na účtech Lesů ČR nevyužito 17 miliard korun.

Překonání krize je podle prezidenta možné pouze investicemi, nikoliv spotřebou. "Jediní, kdo na to neslyší, jsou politici," dodal prezident a doplnil, že díky délce svého mandátu se na rozdíl od politiků nemusí ohlížet na výkyvy nálad. "Toto je prezidentské téma," řekl a připomněl, že nyní jsou investice "otloukánkem státního rozpočtu".

Zeman na závěr svého vystoupení nabídl všem úspěšným podnikatelům, "kteří nefňukají", aby jej doprovázeli na zahraničních cestách.

Prezident potřeboval svlažit. Vodou, zdůraznil

Zeman na Žofínském fóru zavtipkoval i na téma odemykání korunovačních klenotů, kdy nebyl ve své formě.

Novinářům v sále vzkázal, ať si připraví fotoaparáty. "Chystám se právě kapesníkem otřít zpocené čelo," prohlásil s tím, že to není ze strachu z dotazů na fóru, ale kvůli tomu, že je v sále přetopeno. Když se napil ze sklenice vody, podotkl, že jako silný kuřák má vyschlé patro v ústech. "Občas to patro potřebuji svlažit, skutečně vodou," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám