Hlavní obsah

Pražská TOP 09 vypověděla koalici s ODS, nabízí jí nová jednání

Právo, Novinky, ČTK, trj, val
Praha
Aktualizováno

Členové Krajského výboru TOP 09 v pondělí večer na mimořádném zasedání schválili vypovězení koaliční smlouvy v hlavním městě Praze mezi TOP 09 a ODS. Ke stejnému stanovisku dospěl i Klub zastupitelů TOP 09. Strana to oznámila v tiskové zprávě. Uvedla ale, že ODS nabízí jednání o nové koaliční smlouvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Výbor i klub své stanovisko zdůvodnily pasivitou a nejednotností ODS, kvůli které se podle nich nedaří efektivně řešit klíčové problémy města. Změna nenastala ani poté, co TOP 09 počátkem jara vyvolala smírčí řízení.

"Dnešní tisková konference našeho koaličního partnera dokazuje, že ODS si absolutně nepřipouští závažnost celé situace. My ovšem máme názor zcela opačný,“ řekl v pondělí večer náměstek primátora za TOP 09 Tomáš Hudeček.

Hudeček v neděli v České televizi prohlásil, že má TOP 09 už dlouho nabídky k vytvoření koalice od sociálních demokratů. "Minimálně budeme jednat o změně, tedy v podstatě ji (koaliční smlouvu) budeme muset vypovědět. Je to tak," uvedl Hudeček. [celá zpráva]

Nová koaliční smlouva?

TOP 09 v komunálních volbách zvítězila. Nyní může vyjednat novou koaliční smlouvu s ODS, v níž ale bude žádat přerozdělení kompetencí v radě, především co se týká dopravy, financí a majetku, které nyní ovládají radní za občanské demokraty. Má také možnost dohodnout se na spolupráci s ČSSD.

Krajský výbor TOP 09 na svém pondělním jednání pověřil předsednictvo klubu zastupitelů, aby s ODS vyjednali novou koaliční smlouvu. Podle tiskového prohlášení ji doporučil uzavřít do středy 22. května.

"V případě, že se do tohoto data nepodaří koaliční smlouvu s ODS uzavřít, má předsednictvo klubu zastupitelů TOP 09 pověření k jednání o nové smlouvě se všemi demokratickými stranami zastoupenými v Zastupitelstvu hlavního města Prahy." uvádí prohlášení.

ODS chtěla mít jasno

Pražská ODS během pondělí očekávala vysvětlení, zda je Hudečkovo nedělní vyjádření "oficiálním vypovězením koaliční smlouvy, nebo zda se jedná o nikým neschválený a nepromyšlený krok bez vědomí vedení pražské TOP 09", prohlásil v pondělí primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V reakci na zprávy o vypovězení koaliční smlouvy primátor Svoboda uvedl, že zatím nedostal od TOP 09 žádnou oficiální informaci. Pokud se tak ale skutečně stalo, je to "prachsprostý boj o moc", řekl ČTK.

Svoboda uvedl, že není možné, aby jednání "probíhala pod jednostranným diktátem". Očekával prý, že diskuse bude vedena mezi oběma zúčastněnými stranami. "Ale záře primátorského řetězu některé z členů TOP 09 natolik oslnila, že jedná v rozporu se všemi pravidly politiky," doplnil. Primátor dlouhodobě tvrdí, že koalice normálně fungovala.

Pražská TOP 09 si dlouhodobě stěžuje na špatnou koaliční spolupráci s ODS. Podle Hudečka už koalice několik měsíců pracuje neefektivně, je rozhádaná a neřeší palčivé problémy. Radní nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách, třeba ohledně financování dopravního podniku nebo tunelového komplexu Blanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám