Hlavní obsah

Na německé Zelené Temelín zapůsobil, ale jádro dál odmítají

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Trojice německých Zelených si v pátek prohlédla druhý odstavený blok Jaderné elektrárny Temelín, v němž se mění část paliva. Elektrárna je zaujala, ale názor na jadernou energii nezměnili. Návštěvu jim zprostředkovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Foto: pro Právo Václav Brom

Brigitte Artmannovou (uprostřed) provázela elektrárnou Dana Drábová a Miloš Štěpanovský (vpravo).

Článek

„Pro náš úřad je hlavním partnerem veřejnost, je naprosto lhostejné, zda se jedná o českou, německou, rakouskou, polskou či jinou. Nemáme co skrývat, jsme otevření jakékoli konstruktivní diskusi,“ uvedla Drábová. Podotkla, že bavorská politička Brigitte Artmannová, která trojici německých Zelených vede, se v problematice energetiky výrazně angažuje.

„Není důležité, zda se shodujeme v názorech na dané téma. Podstatné je, že umíme komunikovat,“ podotkla Drábová.

Němečtí Zelení nebyli na Temelíně poprvé. Loni v září si prohlédli strojovnu prvního bloku a simulátor blokové dozorny a už tehdy Artmannová na akci i následné zhruba tříhodinové diskusi se zástupci temelínské elektrárny a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nechyběla.

Názor na Temelín ale nezměnila. I tentokrát svorně se svými kolegy zopakovala, nesouhlas s dostavbou elektrárny.

„Kritika zazněla také na Státní energetickou koncepci ČR, která s jádrem počítá jako s důležitou součástí energetického mixu. A nic se nezměnilo,“ glosoval návštěvu mluvčí JETE Marek Sviták. A potvrdila to i sama Artmannová.

„To, co jsme viděli v reaktorovně je velice působivá technologie, ale současně dle našeho názoru nebezpečná technologie, proto se můj názor na jadernou energetiku ani po této návštěvě nezměnil a nadále zůstávám jejím zásadním odpůrcem,“ shrnula své dojmy bavorská politička.

Reklama

Výběr článků

Načítám