Hlavní obsah

Zeman: O Putnovi jsem ještě nerozhodl, je na to čas

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentská kancelář v pátek dementovala, že by prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat literárního vědce a historika Martina C. Putnu profesorem. Mluvčí Hradu Hana Burianová odpoledne uvedla, že prezident doposud oficiálně nerozhodl.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Ke dnešnímu dni neexistuje žádné oficiální stanovisko prezidenta republiky, ve kterém by sděloval, koho bude či nebude jmenovat profesorem," uvedla Burianová.

"Prezident republiky veřejně uvedl své výhrady k osobě pana Martina C. Putny. Jmenování profesorů proběhne 11. června 2013 a do té doby odmítáme jakékoliv spekulace o tom, koho prezident republiky jmenuje či nejmenuje profesorem na základě svého práva daného Ústavou ČR," dodala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Literární historik, kritik a pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Zeman přitom dopoledne po návštěvě jednání Rady seniorů ČR uvedl, aniž by zveřejnil důvody, že Putnu nejmenuje. [celá zpráva]

„Pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mou povinností uvést, proč jsem tak učinil,“ řekl Zeman, jehož za jeho rozhodnutí kritizovali nejen politici napříč spektrem, ale i akademici. Putna nebere věc osobně, ale vnímá ji jakou spor institucí. [celá zpráva]

Podobný postoj by byl sporný i z pohledu zákona, uvedl expert na ústavní právo Jan Kysela. [celá zpráva]

Opat Strahovského kláštera měl Zemanův postoj ocenit

Hrad v pátek informoval i o setkání Zemana s opatem Strahovského kláštera Michalem Josefem Pojezdným.

"V průběhu setkání mimo jiné opat Pojezdný vyjádřil poděkování prezidentu republiky za jeho postoj ve věci profesorské kandidatury Martina C. Putny," uvedla Burianová bez dalších podrobností.

"Pana opata zdravím a zahrnuji ho do svých modliteb," citovala Putnu ČTK. Podle některých hlasů z církevních kruhů je prý možné, že určitým církevním hodnostářům by mohly vadit Putnovy liberální postoje, jeho orientace či účast na homosexuálním pochodu Prague Pride.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám