Hlavní obsah

Odsouzení poslanci by měli přijít o plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek schválili novelu zákona o platech ústavních činitelů, která by odsouzeným zákonodárcům umožnila odebrat plat, náhrady i další výhody a požitky plynoucí z výkonu funkce. Přijat naopak nebyl pozměňovací návrh Kateřiny Klasnové (VV), který by trestal neomluvené absentéry ve Sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Novela by se mohla dotýkat poslance Romana Pekárka odsouzeného za korupci

Článek

Předloha z dílny ODS o platech zákonodárců by aktuálně dopadla na poslance Romana Pekárka (dříve ODS), který byl odsouzen na pět let do vězení za korupci.

Občanští demokraté novelu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Netýkala by se nyní bývalého sociálního demokrata Davida Ratha, který je kvůli podezření z korupce rok ve vazbě.

Návrh Klasnové odmítla před hlasováním předsedkyně komory Miroslava Němcová (ODS), která upozornila, že sankcionovat neomluvené poslance nic neřeší.

Poukázala na množství omluv, s nimiž při každé schůzi coby předsedající musí komoru seznamovat. Pozastavila se zejména nad omluvami z pracovních důvodů, neboť poslanci by měli pracovat především ve Sněmovně.

Zákon podpořilo 119 poslanců, proti nehlasoval žádný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám