Hlavní obsah

Poslankyni ČSSD si Sobotka zve na kobereček za její slova v Rusku

Právo, ČTK, jov

Poslankyně soc. dem. Vladimíra Lesenská vyvolala rozruch svým vyjádřením pro ruskou agenturu ITAR-TASS, když se pustila do neziskových organizací, které jsou dotovány ze zahraničí. Označila je za hrozbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD)

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce kvůli tomu s Lesenskou po jejím návratu z Moskvy hovořit. „Vyjádření považuji za krajně nešťastné,“ řekl Právu. Neziskovky za nebezpečí nepovažuje.

Připomněl, že soc. dem. při její obnově po pádu komunismu pomáhaly sesterské strany z Rakouska a Německa.

Sobotka se chce Lesenské zeptat, zda jde skutečně o její autentická slova. „Doufám, že jde o nedorozumění a ne o záměrný výrok,“ doplnil.

Foto: ČSSD

Vladimíra Lesenská (ČSSD)

Lesenská se v Moskvě zúčastnila kulatého stolu o činnosti nevládních organizací. Podle agentury ITAR-TASS na adresu neziskovek prohlásila: „Jejich činnost může být určitým nebezpečím v situaci, kdy začínají působit v zájmu těch zemí, z nichž financování směřuje, a nikoli v zájmu státu, kde jsou zaregistrovány.“

Poslankyně též prohlásila, že začínají-li noviny, televize a rozhlas dostávat finance ze zahraničí, může to sehrát negativní roli ve vztahu ke stabilitě státu.

Lesenská se takto vyjádřila v době, kdy jsou ruské nevládní organizace financované z ciziny vystavovány kontrole na základě zákona o „zahraničních agentech“.

Podle kritiků je ve skutečnosti cílem kontrol likvidace neziskovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám