Hlavní obsah

Masivními erupcemi na Slunci vrcholí jedenáctiletý cyklus

Za pouhých 48 hodin zaznamenali astronomové čtyři masivní erupce na Slunci. Jejich intenzita odpovídá miliardě vodíkových bomb. Ta největší z nich, která se odehrála v úterý, je dosud největší v letošním roce, uvedl zpravodajský server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní erupce na SlunciVideo: NASA

 
Článek

Pokud se částice vyvržené Sluncem dostanou k Zemi, mohou narušit činnost satelitů, pozemní komunikace i elektrických sítí. Podle odborníků ale místa erupcí nebyla v přímém směru k Zemi.

Vědci očekávají další erupce, neboť Slunce je letos na vrcholu aktivity v rámci svých jedenáctiletých cyklů.

Foto: NASA, ČTK/AP

Jedna z erupcí třídy X1 zachycená 14. května 2013.

"To, co je na těchto událostech zajímavé, je skutečnost, že následují rychle po sobě," prohlásil Robert Massey z britské Královské astronomické společnosti. "To jasně naznačuje, že se dostáváme k jedenáctiletému vrcholu. Nemůžeme přesně říci, kdy se tak stane, určíme to až zpětně."

Sluneční aktivita byla přitom letos až do nynějška poměrně klidná. Silné erupce byly nepravidelné a sluneční skvrny, kolem nichž erupce nejčastěji nastávají, nedosahovaly hodnot naměřených v posledních letech.

Nejvyšší kategorie

Poslední intenzivní výrony energie to ale tento týden změnily. Odborníci je zařadili do třídy X, což je v rámci mezinárodní klasifikace nejvyšší stupeň. Existují i nižší stupně A, B, C a M. Třídy mají ještě takzvané lineární měřítko od jedničky do devítky, což upřesňuje sílu erupce.

Například erupce X2 je dvakrát intenzivnější než X1 a X3 má oproti X1 trojnásobnou intenzitu.

První ze zaznamenaných erupcí, která se udála v pondělí, astronomové ohodnotili jako X1,7. Ještě téhož dne ji následovala X2,8, v úterý pak X3,2 a v noci na středu X1. V pátek informoval server spaceweather.com o erupci, která měla sice jen intenzitu M3, mohla by však mít největší dopad na Zemi, neboť se odehrála v oblasti přímo směřující k naší planetě.

Foto: NASA, ČTK/AP

Erupce zachycené satelitem SDO (Solar Dynamics Observatory) 12. května 2013.

"Tyto mimořádné erupce tříd X odpovídají miliardě vodíkových bomb. Mluvíme tedy o kolosálním množství energie," dodal Massey. "Dobrou zprávou je, že ačkoli mohou způsobit problémy, při nejhorším s dodávkami elektrické energie a podobně, nám nic nehrozí."

Magnetické bouře, které po erupcích Zemi zasahují, mohou nejen narušit komunikační systémy, ale také ohrozit životy astronautů. S bouřemi souvisí také polární záře. Intenzivnější bouře umožňují pozorovat záře v nižších zeměpisných šířkách. Mnoho slunečních erupcí je mírných a nezpůsobí na Zemi žádné škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám