Hlavní obsah

Poslanec Korte opět bavil Sněmovnu, vyučoval, jak skloňovat číslovky

– Praha

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) se ve středu opět postaral o pozdvižení ve Sněmovně, když se pozastavil nad vyjadřováním některých svých kolegů a vysvětloval při tom češtinářská pravidla. V lingvistickém okénku, jak jeho vystoupení označil předsedající Jiří Pospíšil (ODS), Korte nabádal přihlížející na galerii, aby si z poslanců nebrali příklad, jinak nesloží maturitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

"Já bych se chtěl obrátit na přihlížející mladé lidi na balkónu, aby se v žádném případě nenechali ovlivnit úrovní jazykového projevu přítomných poslanců a poslankyň, jinak neodmaturují. Neříká se 'dvěmi', ale 'dvěma'. Neříká se hlasovati něco, ale hlasovati o něčem. A neříká se spousta jiných věcí, které zde z tohoto mikrofonu zazněly, neříká se například 'bysme', ale 'bychom'," uvedl Korte, jenž vystudoval klasickou filologii a češtinu.

Za svou češtinářskou vsuvku sklidil potlesk převážně z řad pravice. O něco později vystoupil Korte na stejné téma znovu. "Když už jsem začal dneska, tak v tom budu pokračovat. Sice jsem upozornil, že 'dvěmi' je špatně a správně je 'dvěma'. Ale to prosím neznamená, že správně je taky 'třema'," poznamenal.

Pospíšil pak už ale Korteho nabádal, aby vystupoval v souladu s jednacím řádem. "To znamená, že byste měl předložit například procedurální návrh," podotkl.

Korte na sebe netradičními projevy ve Sněmovně upozorňuje poměrně často. Před dvěma lety se „proslavil“, když při hlasování o nedůvěře vládě své stanovisko zazpíval, při dalším hlasování o nedůvěře vládě v roce 2012 zase pronesl část projevu v jazyce, o kterém se domníval, že je hebrejština. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám