Hlavní obsah

Blažek podal stížnost v kauze exšéfa vězeňské služby

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona v kauze bývalého šéfa vězeňské služby Luďka Kuly a někdejšího náměstka ministra spravedlnosti Františka Steinera, které protikorupční policie viní z nevýhodného nákupu budovy ve Vidnavě pro detenční ústav. Svůj krok zveřejnil ve středu na justičním webu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Podle ministra byl případ nezákonně odňat Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2 a přidělen žalobcům z Prahy-západ. Navrhuje proto, aby Nejvyšší soud toto rozhodnutí i další kroky státních zástupců, například zamítnutí stížností obou mužů proti jejich obvinění, zrušil.

Policie muže loni obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, za což jim hrozí až deset let vězení. Podle detektivů věděli, že objekt bývalého kláštera ve Vidnavě je naprosto nevhodný k tomu, aby v něm vězeňská služba zřídila ústav zabezpečovací detence.

Budova je prý umístěna v odlehlé lokalitě, je stará, stavebně nevhodná a v místě je nedostatek odborného personálu. Kula přesto v roce 2008 podepsal smlouvu a vězeňská služba koupila někdejší klášter za 29 miliónů korun. Steiner mu to podle kriminalistů umožnil. Škodu vyčíslili na celou nákupní cenu nemovitosti.

Oba muži obvinění odmítají. Loni v březnu proti němu podali stížnost, kterou následně zamítl okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus. "V obou případech o stížnostech obviněných rozhodl místně nepříslušný státní zástupce, což je závažná procesní vada, jež by ve svém důsledku mohla v budoucnosti vést k odnětí obviněných jejich zákonnému soudci, respektive ke zpochybnění procesní použitelnosti úkonů v přípravném řízení a některých opatřených důkazů," uvedl ve stížnosti Blažek.

Žalobci si kauzu přehazovali

Kauzu totiž dostalo na počátku na starosti Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, kde podle policie spáchali muži trestný čin. Šéf tamních žalobců se ale vyloučil z případu, protože se s obviněnými zná. Poslal věc nadřízenému pražskému městskému státnímu zastupitelství, aby případ přidělilo jinému pražskému obvodu.

Také státní zástupce z městského státního zastupitelství se však z případu vyloučil a poslal ho ještě o stupeň výš – pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství. To ho pak přidělilo žalobcům z Prahy-západ. Podle ministra ale tak daleko nemělo přehazování věci dojít – jiný státní zástupce z pražského městského státního zastupitelství měl kauzu přidělit některému z obvodů. "Navrhuji, aby Nejvyšší soud České republiky přikázal Městskému státnímu zastupitelství v Praze, aby znovu rozhodlo o návrhu na odnětí a přikázání věci," napsal Blažek.

Přidělení věci Okresnímu státnímu zastupitelství pro Prahu-západ napadlo již dříve například sdružení Veřejnost proti korupci. Podle něj je v postupu policistů a žalobců v kauze řada nezákonných kroků a trestní řízení může být účelové. Sdružení upozornilo na to, že stíhání Kuly a Steinera začalo v době nazývané médii jako "válka žalobců", kdy se do funkce nakrátko vrátil bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula odvolaný tehdejším ministrem Jiřím Pospíšilem (ODS).

Také Pospíšil již dříve uvedl, že je přesvědčen o tom, že kauza kvůli svému načasování a přesunům mezi státními zastupitelstvími souvisí s takzvanou válkou žalobců. Podle něj i zástupce protikorupční organizace Transparency International vyloučil, že by se v kauze mohl stát trestný čin. Podle Pospíšila vybrala objekt ve Vidnavě pracovní skupina ministerstva spravedlnosti jako nejvhodnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministra Pospíšila prověřuje policie

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se sám může dostat do křížku se zákonem. Okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus totiž v kauze...

Výběr článků

Načítám