Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci zrušení sKaret

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanci v úterý propustili do druhého čtení návrh na zrušení sKaret. Do dolní komory jej poslali senátoři a vedle opozice jej podporuje i ODS. Prakticky jediným zastáncem je tak TOP 09, jejíž ministryně Ludmila Müllerová resort vede po Jaromíru Drábkovi. Návrh prošel prvním čtením a byl přikázán do výborů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Článek

Sněmovna začala o návrhu jednat v prvním čtení a téměř všichni řečníci od počátku podrobili projekt kritice jako zbytečný a nefunkční.

Proti kritikům se postavil poslanec František Laudát (TOP 09). Vadil mu rušivý hluk v sále. Poslance rozhořčilo, že musí překřikovat i senátorku Boženu Sekaninovou (ČSSD), která návrh poslancům prezentovala. Připomněl jí proto, proč je ve Sněmovně.

"Paní senátorko, vy jste sem přišla něco předkládat, tak jestli byste se tomu aspoň mohla věnovat," požádal poslanec o klid.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Laudát následně vmetl sociální demokratům, že jejich předseda Bohuslav Sobotka nikdy nepracoval, žije z veřejných peněz a štítí se práce.

"Váš předseda se živí od začátku pouze z veřejných rozpočtů, on neví, co je to vydělat na daních a odvést státu 300 miliónů," uvedl Laudát, podle něhož se Sobotka "štítí práce".

Sobotka: Nečas musí vědět, jak měl resort fungovat

Sobotka se již před tím podivoval nad tím, proč vláda proti projektu nezakročila. Připomněl i to, že premiér Petr Nečas (ODS) coby bývalý ministr práce a sociálních věcí má dostatek odborných znalostí, aby věděl, jak má resort fungovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Rovněž další řečníci se předháněli v kritice projektu, na jehož základě měly být na základě smlouvy s Českou spořitelnou vypláceny sociální dávky. Resort po kritice navrhl změny fungování sKarty, vláda však před časem ministryni doporučila, aby došlo k ukončení projektu.

Müllerová je připravena spolupracovat

Müllerová poslancům slíbila, že pokud bude návrh schválen, bude ministerstvo připraveno spolupracovat, aby nebyli poškozeni klienti.

Do debaty se v závěru zapojil i exministr Drábek, který kartu hájil a argumentoval úsporami pro státní rozpočet. Odmítl zejména tvrzení, že by šlo o tunel pro odvedení peněz z rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám