Hlavní obsah

Chybná novela o odpadech platit nezačne, poslanci potvrdili Zemanovo veto

Novinky, jas
Aktualizováno

Novela zákona o odpadech, která byla přijata v chybném znění, skončí s definitivní platností v koši. Sněmovna v úterý záměrně nepřehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Norma tak nevstoupí v platnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a Michal Hašek (ČSSD).

Článek

Sněmovna omylem poslala do Senátu novelu zákona v chybném znění, které obsahovalo i neschválenou úlevu pro solárníky.

Zeman normu vetoval a poslanci se s jeho vetem ztotožnili. Již v minulém týdnu ostatně zrychleně přijali v prvním čtení správnou verzi zákona.

Neuvěřitelný výkon, kritizoval ministr úředníky

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), který zastoupil nepřítomného ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS), se před hlasováním při představování návrhu nelichotivě vyjádřil na adresu parlamentní legislativy, která do horní komory odeslala nesprávné znění zákona.

"Hledal jsem adjektivum, kterým bych ohodnotil výkon administrativy Sněmovny a Senátu, neboť ta nás dostala do situace, že projednáváme dvakrát stejné zákony," uvedl Stanjura. "Nakonec jsem našel, že to byl neuvěřitelný výkon," odtušil ministr.

Chybný návrh prodlužoval lhůtu, v níž museli provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o likvidaci elektroodpadu ze solárních panelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám