Hlavní obsah

Demokracie u nás nefunguje, míní tři čtvrtiny Čechů

Novinky, jas

Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že demokracie v naší zemi nefunguje. Zároveň se 68 procent lidí domnívá, že stávající politické stany nezaručují demokratickou politiku. Zjistil to průzkum, který v úterý zveřejnila agentura STEM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"V obou otázkách patří současné podíly kladných odpovědí k historicky nejnižším. Nejspokojenější s fungováním demokracie a s tím, že současné politické strany jsou zárukou demokratické politiky u nás, jsou stoupenci pravicových stran, dále jsou relativně spokojenější lidé s lepším materiálním zajištěním a s vyšším vzděláním," konstatovala agentura.

Spokojenost s fungováním demokracie v ČR (kladné odpovědi; v procentech)
prosinec 2011prosinec 2012duben 2013
262926
zdroj: STEM

V minulosti byla přitom s fungováním demokracie v ČR spokojena i zhruba polovina lidí a politické strany coby záruku demokratické politiky respektovalo až kolem 60 procent Čechů.

Nespokojenost s nefunkčností demokracie deklarují nejostřeji vedle starších občanů nad 60 let věku i mladí lidé do 29 let, zjistila agentura.

Současné strany zajišťují demokratickou politiku (kladné odpovědi; v procentech)
prosinec 2011prosinec 2012duben 2013
323432
zdroj: STEM

Jedinými skupinami, které většinově vnímají stav demokracie i fungování stran pozitivně, jsou příznivci ODS a TOP 09. Nejkritičtěji se k oběma otázkám staví stoupenci komunistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám