Hlavní obsah

ODS chce ulevit živnostníkům, plánuje zrušit i povinné lékařské prohlídky

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) představil v úterý společně s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) plán, jak ulevit živnostníkům. Na ministerstvu průmyslu a obchodu vzniká tzv. deregulační balíček, který by měl snížit administrativní zátěž. ODS jej chce uvést do praxe už v červnu.

Foto: ODS

Jeden z vizuálů, které chce ODS nasadit

Článek

„Je určen především pro ty, kteří aktivně podnikají, a měl by přispět i k vytváření nových pracovních míst,“ uvedl Petr Nečas.

Foto: ODS

Jeden z vizuálů, které chce ODS nasadit

Konkrétní kroky pak představil Martin Kuba. Balíček by měl obsahovat například zrychlené odpisy investic či sjednotit podávání daňového přiznání a sociálního a zdravotního pojištění na jednom místě na finančním úřadě.

Dále by měl rušit povinnost nosit u sebe pracovní smlouvu jako důkaz, že nejde o černou práci, a odstranit smluvní pokutu 250 tisíc korun za nelegální zaměstnávání.

Foto: ODS

Jeden z vizuálů, které chce ODS nasadit

Kuba si chce posvítit i na povinné lékařské prohlídky pro zaměstnance. Podle něj by se u některých zaměstnání, jako jsou například asistentky či sekretářky, mohly úplně zrušit. „Nevidím žádný důvod, proč by mladá, zdravá dáma měla podstupovat lékařskou prohlídku,“ řekl Kuba.

Stejně tak by zrušil periodické prohlídky u očního lékaře pro ty, co pracují na noční směny. „I z lékařského hlediska si dovolím říct, že dělat dvakrát ročně oční prohlídku u třicetiletého muže, který vykonává jednoduché zaměstnání, je zbytečné,“ řekl Kuba.

Foto: ODS

Jeden z vizuálů, které chce ODS nasadit

ODS chce zjednodušit i registraci vozidel. „Současná praxe je taková, že při prodeji auta musí jít na úřad kupující i prodávající. My prosazujeme jeden úkon, jeden úřad,“ uvedl ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

ODS připomene i Mládkova slova o parazitech

ODS chce v kampani na podporu svých návrhů poškádlit opoziční soc. dem. Vypraví pojízdný billboard, který pojede směrem k Lidovému domu, na kterém představí některé vizuály. "Tři roky jsem neměl dovolenou, a podle ČSSD jsem parazit?" stojí na jednom z billboardů, na kterém je zobrazena fotografie mladého muže – živnostníka.

Na úterní tiskové konferenci představitelé ODS opoziční ČSSD ostře zkritizovali. „Známé přeřeknutí stínového ministra financí Jana Mládka o živnostnících parazitech by nemělo být zapomenuto. Oni to myslí skutečně smrtelně vážně,“ řekl Nečas, který označil ekonomické plány ČSSD za „drastický útok na některé příjmové skupiny“.

ČSSD se návrhům ODS vysmála

ČSSD se v úterý ústy stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana návrhům ODS vysmála. „ODS se tvářila, že teď položíme celou Evropu na záda. Marketingová show, která bude souviset s těmi návrhy, českou ekonomiku nezachrání,“ řekl na tiskové konferenci Urban.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Urban (ČSSD)

Vypíchl zejména návrh zrušit povinné vstupní prohlídky pro nastupující zaměstnance. „Velmi bych se divil, kdyby toto mělo být ve prospěch zaměstnavatelů. Kdybych měl jako drobný podnikatel platit zaměstnanci nemocenskou, tak budu velmi rád vědět, jak je na tom zdravotně, aby nebyl každý týden v nemocnici,“ argumentoval Urban.

„Je mi to spíš líto. Strana jako ODS, která má premiéra, by měla přicházet s profesionálnějšími návrhy, které mají nějakou váhu,“ dodal Urban. Českým živnostníkům podle něj nejvíce chybí zakázky, práce. Proto chce jeho strana vždy prosazovat státní, privátní i zahraniční investice a export. „Toto jsou konkrétní zakázky,“ řekl Urban.

Reklama

Výběr článků

Načítám