Hlavní obsah

Standardní prázdninový provoz začne v Praze platit už 23. června

– Praha

Letošní prázdninový provoz v pražské MHD začne už od 17. června, kdy začnou spoje jezdit podle takzvaného mírného prázdninového provozu. Cesty MHD zkomplikují i rekonstrukce a v případě metra výměna výhybky na Kačerově.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pražské metro. Ilustrační foto

Článek

"Prázdninový provoz dozná změn tak, jak je tomu již tradičně zvykem. Termíny jsou koordinovány i s plánovanými stavebními pracemi," řekl na jednání magistrátního výboru pro dopravu šéf Ropidu Pavel Procházka.

Od 1. června 2013 dojde vzhledem ke konci semestru vysokých škol k úpravě jízdních řádů linek, které vozí primárně studenty v oblasti vysokých škol a kolejí. To se týká tramvajové linky 5 a autobusů číslo 107, 143, 147, 176 a 197. Následně 17. června bude zahájen mírný prázdninový provoz, a to u většiny tramvajových i autobusových linek. Omezení provozu bude platit ve špičkách pracovního dne.

Standardní prázdninový provoz začne 23. června. Od toho dne se prodlouží intervaly většiny linek, v pracovní dny dojde k omezení provozu metra, tramvají i autobusů.

"K tomuto termínu jsou směřována i připravovaná trvalá dopravní opatření, vyhodnocení sítě tramvajových a autobusových linek PID," píše se v dokumentu. Tyto trvalé změny vypracovala organizace Ropid společně s radnicemi jednotlivých městských částí a reagovala tak na jejich připomínky vztahující se ke změnám MHD z loňského září.

Konec prázdninového provozu bude 1. září, kdy se linky vrátí do svých pravidelných jízdních řádů. Jedinou výjimkou budou zmíněné spoje, které vozí studenty vysokých škol, ty se do normálního režimu vrátí 16. září.

MHD zbrzdí i opravy

Na omezení v MHD narazí v létě cestující také kvůli opravám. Provoz bude například přerušen od 29. června do 30. července v ulici Komunardů v Praze 7 kvůli opravě teplovodů.

Ve Švehlově ulici v Praze 10 bude zase kvůli opravě trati přerušen provoz tramvají od 17. června do 1. září. Ve stejném termínu nepojedou tramvaje v úseku Obratiště Radošovická - Na Padesátém. Tento termín ještě ale není definitivní, dopravní podnik (DPP) hledá zhotovitele stavby. Provoz bude omezen od 29. června do 1. září v úseku V Olšinách a Obratiště Radošovická.

Potíže potkají Pražany také na trase metra C, důvodem je výměna výhybky ve stanici Kačerov. Tady výluka potrvá od 5. do 8. července. Mezi Háji a Budějovickou budou jezdit náhradní autobusy, mezi stanicemi Pražského povstání a Budějovická pojede metro kyvadlově. Výhybky chce DPP vyměnit letos v říjnu i ve stanici metra C Háje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám