Hlavní obsah

Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží čelí exekuci

Ostrava
Aktualizováno

Soud zahájil na návrh společnosti Ostravské vodárny a kanalizace exekuci proti majiteli domů v ostravské ulici Přednádraží. Dluh činí podle informací Exekutorské komory ČR několik set tisíc korun. Majitel na zaplacení dluhů nemá peníze. Situace spěje k dražbě, která může pomoci vyřešit komplikovaný stav v této lokalitě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Oldřich Roztočil, který je majitelem deseti domů v Přednádraží

Článek

Podle Exekutorské komory by dražba měla vyřešit komplikovanou situaci v lokalitě, kde dosud navzdory snahám úřadů žije několik sociálně slabých rodin.

„Očekává se, že vítěz dražby zajistí kvalitnější využití nemovitostí,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Objekty, jejichž vlastníkem je společnost s ručením omezeným Domy Přednádraží, nyní ocení znalec. „Následně bude vydána dražební vyhláška, kde se mimo jiné stanoví nejnižší podání. Dražba se bude s největší pravděpodobností konat elektronicky, dojít by k ní mělo o letních prázdninách,“ dodala Báčová.

Soudem pověřený soudní exekutor nyní vede jednání se subjekty zainteresovanými na pomoci obyvatelům objektů. „Očekává se totiž, že exekuce nařízená na stávajícího majitele může přispět k nalezení východiska z dlouhodobě špatných poměrů. Novým vlastníkem nebytových domů by se mohla stát například některá nadace nebo občanské sdružení, které by v místě vytvořilo vesničku soužití či centrum poskytování sociálních služeb,“ dodala Báčová.

Majitel stavební úřad nepřesvědčil

Faktickým majitelem domů je Oldřich Roztočil. Ten počátkem května podepsal s nájemníky nové smlouvy, aby je následně vyzval k vystěhování. Zároveň na ně podal trestní oznámení, když tak neučinili.

Nepodařilo se mu totiž změnit stanovisko stavebního úřadu, podle něhož není budova zapsána jako bytový dům, ale jako takzvaná jiná stavba, a nesmí se v ní tedy bydlet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám