Hlavní obsah

Raketový růst Hnutí exministra Dobeše, počtem členů šlape na paty TOP 09

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Už 3500 členů má Hnutí pro sport a zdraví exministra Josefa Dobeše. Počtem lidí tak několikanásobně předčilo sněmovní Věci veřejné, LIDEM, NS-LEV 21. Do kapsy strčilo i neparlamentní zelené, zemanovce a nyní dýchá v počtu členů na krk vládní TOP 09, která má kolem čtyř tisíc lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr školství Josef Dobeš

Článek

„Máme 330 místních organizací a 3500 zaregistrovaných členů. Jde hlavně o aktivní sportovce či sportovní funkcionáře, kteří jsou aktivní ,dole‘, tedy v tělovýchovných klubech a jednotách,“ řekl Právu Dobeš.

Právě takových hnutí, jako je Dobešovo, která mají ambice vstoupit do Sněmovny, je už několik. Například ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše.

Stovky uchazečů o členství se už hlásí do dosud formálně nezaloženého Úsvitu přímé demokracie senátora Tomia Okamury, který se chystá požádat o registraci příští týden.

Ukrojí procenta ve volbách?

A není vyloučeno, že nynější trpaslíci za rok ve volbách velkým stranám ukrojí klíčová procenta, jako se to stalo na jaře 2010. Tehdy Věci veřejné a Strana práv občanů – zemanovci ubraly hlasy ČSSD, zatímco TOP 09 sebrala voliče ODS. I nyní to vypadá, že lidi hlad po nových stranách nepřešel. Ty velké stagnují nebo jim počty členů rapidně ubývají.

Dobešovo hnutí se již dříve sloučilo s ústeckým Sdružením pro sport a zdraví a prosperitu a 15. května má dojít k fúzi s Unií pro sport a zdraví.

Podle Dobeše mezi členy má hnutí i vrcholové sportovce jako rekordmana v hodinovce na kole Ondřeje Sosenku, trojnásobného mistra světa v krasobruslení Reného Novotného či mistra Evropy v cyklokrosu Jiřího Pospíšila. „Ustavující sněm budeme mít 25. května v pražském TOP Hotelu,“ dodal.

Ani senátor Tomio Okamura, který chce v pondělí zaregistrovat Úsvit přímé demokracie, se nebojí o počty členů. „Co já vím, tak těchto lidí jsou stovky, pokud vezmu v potaz jen svůj facebookový profil. Možná to jsou i tisíce,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Také ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše přibývá příznivců. „Počet členů ke konci roku 2012 byl 545, v současnosti má hnutí 713 členů,“ sdělila Právu mluvčí Radka Burketová.

Odliv členů velkých stran

Od parlamentních stran lidé spíše v poslední době odcházeli: ODS měla na konci minulého roku 25 245, zatímco nyní má 21 591 členů. A to ještě před třemi lety jich měla 30 tisíc.

TOP 09 měla před pěti měsíci 4147 lidí, dosud příspěvky zaplatilo 3811 členů, uzávěrka je však až v červnu.

O sto procent naopak se zvýšil počet členů LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake – zatímco v listopadu měla strana asi stovku lidí, nyní má 205 členů a 65 čekatelů.

I když se počítá s tím, že soc. dem. bude sestavovat příští vládu, tak i od ní odcházeli členové. K dubnu ČSSD měla 22 881 lidí, zatímco na konci loňského roku to bylo 23 613 členů.

Úbytku čelí i komunisté. Ačkoli podle mluvčí KSČM Veroniky Žižlavské si strana udržuje kolem 53 500 členů a loni jí přibylo 800 nových lidí, měla podle dostupných informací před rokem ještě o tři tisíce členů víc.

Hrstku nových lidí nabraly Věci veřejné – ke konci roku 2012 měly 816, nyní to je 843 členů. Čísla se příliš nezměnila ani u NS-LEV 21. Před pěti měsíci měla strana expremiéra Jiřího Paroubka 1453 členů, nyní to je 1464.

Tři sta nových zemanovců

Z neparlamentních stran mají stále velkou členskou základnu lidovci, ale ta se stále zmenšuje kvůli průměrnému úbytku 2168 lidí za rok. Loni v prosinci měla KDU-ČSL 31 500 členů, nyní už jen 29 976 lidí.

Popularitě se těší Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ), které od začátku roku přibyly tři stovky nových lidí a má aktuálně 2317 členů.

Nepatrný růst zaznamenala i Strana zelených, které od začátku roku přibyla třicítka členů na nynějších 1397 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám