Hlavní obsah

Veterináři spouštějí web s výsledky kontrol potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) bude od pátku zveřejňovat na internetu výsledky kontrol potravin. Budou dostupné přímo v on-line mapě. Na stránkách se mimo jiné objeví výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, v mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. Na tiskové konferenci to oznámily SVS a ministerstvo zemědělství. Krátce po spuštění byl však server SVS přetížen.

Článek

Obě státní instituce tak chtějí přispět k lepšímu informování spotřebitelů a veřejnému trestání nepoctivých prodejců, výrobců či chovatelů. "Mapu s výsledky kontrol spouštíme proto, aby se spotřebitelé sami přesvědčili, který výrobce dodržuje pravidla a který nikoli. V mapě jsou totiž vidět jednotlivé konkrétní případy, kdy něco nebylo v pořádku," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

On-line mapa umístěná na webu veterinární správy zahrnuje data od počátku roku 2013 a obsahuje celkem přes 10 000 záznamů. V databázi je přes 300 nevyhovujících vzorků. Červeně jsou na mapě zobrazeny kontroly, při nichž byla zjištěna závada, zeleně pak kontroly s pozitivním výsledkem.

Webová stránka svscr.cz byla po 14. hodině nedostupná, kvůli vysokému počtu požadavků byl server přetížen.

Výrobci potravin to vítají

Data se v mapě objevují do 24 hodin od zjištění, zobrazené informace se mohou podle SVS v průběhu úředního řízení měnit. "Celý systém byl zpracován bez jakýchkoli nákladů navíc," uvedl ústřední ředitel SVS Milan Malena.

Potravináři záměr veterinární správy vítají. "Potravinářská komora s uveřejňováním výsledků kontrol ze strany SVS souhlasí. Naším požadavkem je, aby u těchto výsledků kontrol byl vždy jasně zveřejněn viník problému," řekla mluvčí komory Dana Večeřová. Výrobci by podle ní také uvítali, kdyby MZe prezentovalo výsledky kontrol dozorových orgánů na jednom společném webu.

Veterinární správa je dalším orgánem státní správy, který na internetu zveřejňuje výsledky svých kontrol. Od loňského července mohou spotřebitelé najít informace o nekvalitních či škodlivých potravinách na stránkách Potraviny na pranýři, které provozuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Reklama

Výběr článků

Načítám