Hlavní obsah

Lidé stáli v dešti frontu na korunovační klenoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pátek se dopoledne se na Pražském hradě otevřela výstava českých korunovačních klenotů. Ty budou až do 19. května denně k vidění ve Vladislavském sále. Klenoty se vystavují výjimečně, v posledních letech vesměs pouze při volbě hlavy státu. Nejinak je tomu i nyní, kdy o jejich vystavení rozhodl prezident Miloš Zeman.

Lidé stáli v dešti frontu na korunovační klenotyVideo: Novinky

 
Článek

Korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo a jablko, korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a Svatováclavský meč. Vzácné symboly české státnosti jsou uchovávány v katedrále svatého Víta a jsou běžně nepřístupné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé čekají ve frontě na otevření výstavy korunovačních klenotů

Ve čtvrtek je z katedrály vyzvedli majitelé sedmi klíčů. Vedle prezidenta je to premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor.

Sedm klíčníků odemklo komoru s korunovačními klenotyVideo: Česká televize ČT24

Výstavu může denně vidět 5000 lidí a organizátoři s ohledem na předchozí zkušenosti očekávají značný zájem veřejnosti. V roce 2008 dorazilo 30 000 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé čekají ve frontě před bránou Jižních zahrad Pražského hradu.

Přístup do Vladislavského sálu je možný od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady po Býčím schodišti na třetí nádvoří a odtud vchodem do Starého královského paláce. Brány zahrad se otevírají v 08:00. Na výstavu se nevydávají žádné časové vstupenky, návštěvníkům tak nezbude než vystát frontu.

V pátek před zahájením výstavy znepříjemňoval čekajícím situaci déšť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám