Hlavní obsah

Pokračují oslavy konce druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva

V Praze budou ve čtvrtek pokračovat vzpomínkové akce v souvislosti s výročím konce druhé světové války. Na Olšanských hřbitovech se uskuteční pieta za padlé sovětské vojáky. Prezident Miloš Zeman se zúčastní recepce u příležitosti 68. výročí Dne vítězství na ruském velvyslanectví.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pietní akt na Vítkově

Článek

Pietní akt na Olšanských hřbitovech se uskuteční za účasti premiéra Petra Nečase. Spolu s dalšími politiky položí věnce ke hrobům vojáků padlých za osvobození Československa a k pomníku obětem Pražského povstání.

Na recepci na ruském velvyslanectví dorazí také bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Rusové si připomínají Den vítězství 9. května, o den později než obyvatelé jiných evropských zemí.

Pamětní akt se bude konat i na kobyliské střelnici

Západ slaví konec války 8. května, Rusové  ho ale slaví o den později, Německo podepsalo kapitulaci v noci 8. května, kdy v Moskvě byl vzhledem k časovému rozdílu už 9. květen. a boje dál probíhaly. Rudá armáda osvobodila Prahu 9. května.

Oslavy v Moskvě 

Rusko tradiční vojenskou přehlídkou na moskevském Rudém náměstí oslaví 68. výročí vítězství ve druhé světové válce. K velké podívané je vše nachystáno, dokonce i letadla na rozehnání případných mračen na přístupech k metropoli.

"Hlavní velitelství pro tyto účely vyčlenilo deset upravených nákladních letadel An-12 a An-26, které v případě potřeby budou rozprašovat speciální reagenty," řekl mluvčí vojenského letectva plukovník Igor Klimov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám